Fukushima nükleer santralinin 2011 felaketi sırasında, tesisin bir deprem ve ardından gelen tsunamide ağır hasar gördü. Davacılar o zamandan beri tiroid kanseri geliştirdiler ve durumları için santralden sızan radyasyonu suçladılar.

Grubun baş avukatı KenichiIdo, AFP'ye verdiği demeçte, "Bazı davacılar yüksek öğrenime geçmekte ve iş bulmakta zorlandılar, hatta gelecekleri için hayallerinden vazgeçtiler" dedi.

DAVACILARIN TAMAMI GENÇ

Şu anda yaşları 17 ile 27 arasında olan davacılar, Fukushima operatörü Tokyo Electric Power’dantazminat talep ediyor. Şirketin toplam 616 milyon yen (5,4 milyon dolar) ödemesini talep ediyorlar. Grup üyelerinden biri olan 20'li yaşlarındaki bir kadın, davacıların tiroit kanseri hastalarına karşı önyargı yaşadıklarını ve hastalık hayatlarını ağır bir şekilde etkilediğini söyleyerek, “Bizim gibi acı çeken yaklaşık 300 kişinin durumunu iyileştirme umuduyla ortaya çıkıp gerçeği söylemeye karar verdim” dedi.

Dava, Fukushima felaketiyle bağlantılı olduğu iddia edilen sağlık sorunları nedeniyle şirket aleyhine açılan ilk toplu dava oldu. Tiroit kanseri ve erime arasında sağlam bir bağlantı kurmak, kanser vakaları ile afet arasında daha önce bölgesel hükümet tarafından kurulmuş bir uzman ekip tarafından hiçbir ilişki bulunmadığından, vakanın odak noktası olması muhtemeldir. Aynı zamanda, radyasyona maruz kalma, bu tür kanserlerin gelişimi için kanıtlanmış bir risk faktörüdür.

ÇERNOBİL’DEN SONRA EN KÖTÜSÜ

Sızıntı sırasında bölgede yaşayan 290'dan fazla kişiye tiroit kanseri teşhisi kondu. Bunlardan 266 kadarı, afet sırasında 18 yaş ve altı kişilerle yapılan ve 380 bin kadar sakini etkileyen bir il sağlık araştırması sırasında bulundu.

Davacının hukuk ekibi, bu tür oranların bir milyonda bir ila iki vakadan önemli ölçüde yüksek olduğunu savunuyor. Ancak bölgesel yetkililer ve uzmanlar, olağandışı oranları aşırı tarama ve aşırı teşhise bağladılar.

Fukushima elektrik santrali, 2011'deki 9,0 büyüklüğündeki Tohoku depremi ve ardından gelen yıkıcı bir tsunami sonrasında zarar gördü. Santral, 1986 Çernobil olayından bu yana yaşanan en kötü nükleer felaket olan büyük bir erime yaşadı. Felaket, yakındaki kasaba ve köyler için son birkaç yılda kademeli olarak kaldırılan bir tahliye emrine yol açtı. (RT)