Mısır'ın Süveyş Kanalı Otoritesi, coronavirüs pandemisine ve Ever Given dev kargo gemisininsebep olduğu altı günlük bir tıkanmaya rağmen, kilit su yolunun geçen yıl rekor gelir elde ettiğini açıkladı.

İNANILMAZ GELİR 

Kızıldeniz ve Akdeniz'i birbirine bağlayan kanal, küresel deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor ve Mısır için ihtiyaç duyulan bir döviz kaynağı. Süveyş Kanalı Otoritesi (SCA) Başkanı Usame Rabie, 2021'de kanaldan yaklaşık 1,27 milyar ton kargo taşınarak, geçiş ücretlerinde bir önceki yıla göre yüzde 13 daha fazla ve şimdiye kadar kaydedilen en yüksek rakamlar olan 6,3 milyar dolar kazanıldığını söyledi. SCA’dan yapılan açıklamada, kanalı kullanan gemi sayısının 2020'de 18 bin 830'dan 2021'de 20 bin 694'e yükseldiği belirtildi.

GÜNLÜK 15 MİLYON KAYIP

Mart ayında, Ever Given isimli dev kargo gemisi, bir kum fırtınası sırasında kanal boyunca sıkıştı. Gemiyi yerinden çıkarmak altı gün sürdü ve kurtarma operasyonu sırasında SCA'nın bir çalışanı öldü. SCA'ya göre, Mısır kanalın kapanması sırasında her gün yaklaşık 12 ila 15 milyon dolar kaybetti. (Middle East Eye)