İşçi Partisi’nin kontrolündeki belediye meclisi, “şehrin, Avrupa’nın kara para aklama merkezi olarak itibarıyla mücadele” çabasının bir parçası olarak, mülklerin belirtilen amaçları için kullanılmadığını tespit ettiği durumlarda zorunlu satın alma emirlerinin kullanımını inceliyor.

Plan, mülk sahipliği konusunda şeffaflık eksikliği ve şirketlerin kaydına ilişkin kontrol eksikliği de dahil olmak üzere engellerle karşı karşıya, ancak meclis, 4 bin hanenin uygun fiyatlı konut olarak kullanılması için el konulan evleri kullanmakla tehdit ediyor.

Westminster'de Jersey ve Rusya'da sahiplerine kayıtlı mülklerin sayısı 2010'dan bu yana yüzde bin 200 arttı. Belediye, Seyşeller'de kayıtlı ve sahibi önemli belediye vergisi borcu olan bir mülke karşı zorunlu satın alma emrinin kullanımını araştırıyor.

‘KARA PARA ÇAMAŞIRHANESİ OLDU’

İşçi Partisi'nin 58 yıllık Muhafazakar yönetimin ardından ilk kez kontrolü ele aldığı Mayıs ayından bu yana Westminster meclisinin lideri olan Adam Hug, "Westminster'in kirli sırrı yıllardır biliniyor, ancak iktidardakiler, kökeni şüpheli paralar Londra'ya akarken ve yatırımcılar nispeten gevşek yasalarımızdan yararlandıkça, uzun süre başka yöne baktılar. Oligark yatırımlarına ve Londra'nın kara para için bir Avrupa çamaşırhanesi açısından ne hale geldiğine yeniden odaklanmak için Ukrayna'daki savaş gerekti” dedi. 

Konsey, yurtdışında sahip olunan mülklerin belirtilen amaçlar için kullanılıp kullanılmadığını belirlemek için belediye vergi verilerini kullanıyor.

SUÇ FAALİYETLERİNDEN ELDE EDİLİYOR

Westminster, "kirli para" veya "kökeni şüpheli para" ile satın alındığını tespit ettiği evleri hedef almayı planlıyor. Konsey, kirli parayı rüşvet, devlet fonlarının çalınması ve kamu görevinin kötüye kullanılması gibi suç faaliyetlerinden elde edilen para olarak tanımlıyor. Menşei şüpheli olan para, fonların nasıl elde edildiğine dair şeffaflığın olmadığı veya sınırlı olduğu, genellikle vergi cennetlerinin kullanımıyla veya vergiden kaçınmak için ayrıntılı kurumsal yapılarla ilişkilendirilen paradır. (Guardian)