Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğü sırada Suudi Arabistan'ın askeri istihbarat başkan yardımcısı olan Ahmed el-Asiri'nin yeni görüntüleri, gazetecinin öldürülmesi nedeniyle ABD tarafından yaptırım uygulanmasına rağmen rahat bir hayat yaşadığı görüldükten sonra sosyal medyanın öfkesini uyandırdı.

UÇAKTA GÖRÜNTÜLENDİ

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın yakın müttefiki Asiri, Perşembe günü yayınlanan fotoğraflarda nereye gittiği bilinmeyen bir uçakta otururken görüldü. 

Veliaht prense muhalif olan eski istihbarat ajanı Saad al-Jabri'nin oğlu Halid al-Jabri, fotoğrafların zamanlamasını dikkat çekerek " katil özgürce dolaşıyor" şeklinde tweet attı.

İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda öldürüler Cemal Kaşıkçı'nın soruşturması üzerindeki sis perdesi aralanamadı...

SONRADAN GELEN İTİRAF

Kraliyet ailesini sık sık eleştiren Kaşıkçı, 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki konsolosluğunda kişisel evraklarını almaya çalışırken öldürüldü ve parçalandı. 

Başlangıçta Washington Post ve Middle East Eye için yazan Kaşıkçı'nın binayı canlı terk ettiği konusunda ısrar ettikten sonra Suudi yetkililer, cinayetin üzerinden iki haftadan fazla bir süre sonra gazetecinin öldürüldüğünü kabul etti.

‘KAŞIKÇI YASAĞI’

Geçen ay, ABD Devlet ve Hazine bakanlıkları, Kaşıkçı cinayetine ve diğer hak ihlallerine karışmaları nedeniyle düzinelerce Suudi Arabistanlıya yaptırım uyguladığını açıkladı. 

Dışişleri Bakanlığı, Washington'un "yabancı bir hükümet adına hareket eden, ciddi, bölge dışı karşı muhalif faaliyetlerde bulunduklarına inanılan kişileri" hedef almasına izin verecek "Kaşıkçı Yasağı" adlı yeni vize kısıtlamalarını açıkladı.

Hazine ayrıca Ahmed el-Asiri de dahil olmak üzere birçok Suudi yetkiliye ve cinayeti gerçekleştiren Hızlı Müdahale Gücü olarak bilinen saldırı ekibinin üyelerine yaptırım uyguladı.

Yaptırımlar, Kaşıkçı'nın öldürülmesinden nihayetinde Prens Selman'ın sorumlu olduğu sonucuna varan bir istihbarat raporu yayınlamasından sonra geldi.

‘NEREYE GİDİYOR’ SORUSU

Geçen ay bir Suudi hapishanesinden parmaklıklar ardında bin gün geçirdikten sonra tahliye edilen kadın hakları savunucusu Loujain el-Hathoul'un kız kardeşi Lina al-Hathloul, Asiri'nin nereye gittiğini sorguladı. Bir tweetinde "Nereye gidiyor?" şeklinde yazdı.

(Middle East Eye, Çeviri: Polemikhaber)