Başbakan Pedro Sánchez, Salı günü kabine tarafından imzalanabilecek afların, sosyal ve siyasi birlikteliği yeniden tesis etmek ve İspanyol toplumunun “kötü bir geçmişten daha iyi bir geleceğe geçmesine” yardımcı olmak için gerekli olduğunu söyledi.

MUHALEFETTEN HÜKÜMETE: TESLİM OLMAYIN

Ancak bu hareket, rakipleri ve İspanyol halkı tarafından derinden istenmeyen bir durum olmaya devam ediyor. Sánchez'in siyasi rakipleri, Sánchez'i önceki af karşıtı tutumunu terk etmek ve azınlık hükümetinin kongrede desteğe bağlı olduğu bağımsızlık yanlısı Katalan Cumhuriyetçi Sol partisine (ERC) teslim olmakla suçladı.

El Mundo’dayakın zamanda yapılan bir anket, katılanların yüzde 61'inin aflara katılmadığını ortaya koydu. Geçen hafta sonu, İspanya'nın sağındaki üç partinin liderleri de dahil olmak üzere on binlerce kişi, öfkelerini dışa vurmak için Madrid'de yürüdü.

İKTİDAR: SİYASİ MALİYETE DEĞER

Sánchez'in İspanyol Sosyalist İşçi Partisi’nden bir kaynak, Reuters'e, bir kararın yakın olduğunu ve başbakanın, ülkenin 2023'te yapılması planlanan genel seçimlerinde oylamadan önce af meselesinin ortadan kalkacağına inandığını söyledi.

Hükümet ayrıca, AB Covid kurtarma fonları – önümüzdeki beş yıl içinde 70 milyar Euro hibe ve 70 milyar Euro kredi – akarken anketlerde bir sıçrama olmasını umuyor.

Bir hükümet kaynağı Reuters'e verdiği demeçte, "Seçimlerden bir ay önce değil, şimdi siyasi maliyete değer. Önümüzdeki iki yıl içinde ekonomik konulara odaklanmamız gerekiyor” dedi. 

(Guardian)