Bağımsızlık yanlısı partiler ilk defa oyların yarısından fazlasını alarak Aralık 2017'deki son bölgesel seçimde yüzde 47,5 olan oy yüzdesi, dünkü seçimde yüzde 51'e çıktı. Ayrılıkçılar, şu anda Katalan parlamentosundaki 135 sandalyenin 74'üne sahipler.

KATILIM ÇOK DÜŞÜK

Katalan Sosyalist Partisi (PSC), sandalye sayısını 17'den 33’e çıkardı ve oyların yüzde 23'ünü alarak birinci parti oldu. Bunu 33 sandalye ve oyların yüzde 21,3'ünü alan bağımsızlık yanlısı Katalan Cumhuriyetçi Solu (ERC) ve 32 sandalyeyle ve yüzde 20 oyla üçüncü olan merkez sağ, bağımsızlık yanlısı Katalonya için birlikte partisi izledi. Pazar günkü katılım yüzde 53'te kaldı.

2017 yılında yapılan son seçimde bu oran yüzde 79’du. Analistler düşük katılımı corona virüs salgınına ve çetin geçen kış şartlarına bağlıyor.

GÖREVDEN ALINMIŞTI

Seçim, bölgenin ayrılıkçı Cumhurbaşkanı Quim Torra'nın 2019 genel seçim kampanyası sırasında kamu binalarında bağımsızlık yanlısı semboller sergilediği için görevden alınmasının ardından gerçekleştirildi. Torra sonuçları “yankılanan bağımsızlık zaferi” olarak karşıladı.

Seçim sona erdiğine göre, dikkatler artık yeni bölgesel hükümetin oluşumuna odaklanacak.

BAŞBAKAN: SOSYALİZM KAZANDI

İspanya'nın Başbakanı Sosyalist lider Pedro Sánchez, eski meslektaşına, "Sosyalizm seçimi kazandı. Değişim ve yeniden bir araya gelmeyi mümkün kılmak için harika haberler Katalonya ve İspanya için daha iyi bir gelecek oluşturma hayali için Salvador Illa’ya teşekkür ederiz’’ şeklinde tweet attı. Katalan bağımsızlığı sorunu, ayrılıkçı hizipler arasındaki bölünmelerin artmasıyla son iki yılda ortadan kalktı. Bölge bu konuda oldukça eşit bölünmüş durumda. Yakın tarihli bir ankete göre, Katalanların yüzde 47,7'si bağımsızlığa karşı ve yüzde 44,5'i destekliyor. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com