Seçmenler, 45 sandalyeli meclisin 30 üyesini seçmek için kadın ve erkeklerin ayrı bölümlere girdiği sandık merkezlerine akın etmeye başladı. İktidardaki emir, konseyin kalan 15 üyesini atamaya devam edecek.

ETKİSİ KISITLI OLACAK

Çocuk kitapları yazan ve sadece bir isimle bilinmek isteyen Munira, Reuters'e verdiği demeçte, "Oy verme şansıyla bunun yeni bir bölüm olduğunu hissediyorum. Aday kadın sayısından gerçekten mutluyum" dedi. 

Konsey yasama yetkisine sahip olacak ve genel devlet politikalarını ve bütçeyi onaylayacak, ancak savunma, güvenlik, ekonomi ve yatırım politikası belirleyen yürütme organları üzerinde hiçbir kontrolü yok.

On sekiz kadın, birkaç yıldır belediye seçimleri düzenleyen ülkede seçilmeyi umut eden yaklaşık 183 aday arasında yer alıyor. Seçim kampanyaları sosyal medyada, topluluk toplantılarında ve yol kenarındaki reklam panolarında yer aldı.

DÜNYA KUPASI ÖNCESİNDE GELDİ

Markhiya bölgesinden bir aday olan Khalid Almutawah, "Bu benim için ilk kez bir deneyim. Burada olmak ve ihtiyacımız olan bu şeyler hakkında konuşan insanlarla tanışmak… Sonunda toplumumuzu tanıtmak istiyoruz ve halkımıza ve hükümetimize yardım etmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız" dedi. 

Georgia Eyalet Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Merkezi Direktörü Allen Fromherz, seçimin Katar'ın iktidardaki el-Thani ailesinin "iktidarı sembolik olarak paylaşma fikrini ciddiye aldığını, ancak aynı zamanda gücü kurumsal olarak diğer Katarlı aşiret gruplarıyla etkin bir şekilde paylaştığını" gösterdiğini söyledi.

2003 anayasa referandumunda onaylanan seçimler, Doha'nın gelecek yıl Dünya Kupası futbol turnuvasına ev sahipliği yapmasından önce geldi. 

Kaynak: Reuters