Reuters aktardığı habere göre, ABD müttefiki Körfez ülkesi, 2013'ten beri grubun siyasi ofisine ev sahipliği yapan Taliban'ın kilit muhatabı olarak ortaya çıktı.

‘’BU BOŞLUĞU KİM DOLDURACAK?’’

Şeyh Muhammed, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile birlikte Doha'da, "Koşullar koymaya ve bu angajmanı durdurmaya başlarsak, bir boşluk bırakacağız ve soru şu ki, bu boşluğu kim dolduracak?" dedi.

14 Ağustos'ta Kabil'i ele geçirdikten sonra hiçbir ülke Taliban'ı Afganistan hükümeti olarak tanımadı. Birçok batılı devlet, grubu kapsayıcı bir hükümet kurmaya ve insan haklarına saygı göstermeye çağırdı.

Şeyh Muhammed, "Güvenlik cephesinde veya sosyoekonomik cephede gerçek ilerlemeye angajman olmadan ulaşamayacağımıza inanıyoruz." dedi ve Taliban'ı hükümet olarak tanımanın bir öncelik olmadığını da sözlerine ekledi.

ALMAN BAKAN: GÖRÜŞMENİN YOLU YOK

Almanya Dışişleri Bakanı Maas gazetecilere verdiği demeçte, Berlin'in Afganistan'a yardım etmeye istekli olduğunu, ancak uluslararası yardımın belirli ön koşullarla geldiğini söyledi.

Önceki Afgan hükümetinin üyeleri ve sivil toplumdaki diğer kişilerle görüşmelerde bulunan Taliban, yakında tam bir kabine açıklayacaklarını söyledi.Katar'ın Şeyh Muhammed, grubun kapsayıcı bir hükümet fikrine açıklık gösterdiğini söyledi.

Taliban, bireysel haklara saygı göstermeyi taahhüt ederek ve kadınların kendi yönetimleri altında okuyup çalışabileceklerini teyit ederek endişeleri gidermeye çalıştı. Şeyh Muhammed, 20 yıl önceki son yönetimi sırasında Taliban'ı tecrit etmenin mevcut duruma yol açtığını söyledi.

Taliban'ın Kabil'i almasından bu yana, tahliyeler ve terörle mücadele konusunda "olumlu sonuçlar" veren "muazzam bir katılım" olduğunu söyledi. Bakan, Kabil havaalanının işletilmesine yardım sağlayan Katar'la ilgili görüşmelerin devam ettiğini ve herhangi bir karar alınmadığını da sözlerine ekledi.

Almanya'dan Maas, "Taliban ile görüşmenin bir yolu yok" diyerek, uluslararası toplumun Afganistan'da istikrarsızlığı göze alamayacağını da sözlerine ekledi.