Sistemin pratikte nasıl işlediğini ilk kez analiz eden İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne (HRW) göre, erkek vesayeti konusundaki belirsiz kurallar kadınları temel özgürlüklerden mahrum bırakıyor.

‘DEVLET BABA’

Araştırmacılar, çalışma, barınma ve statüyü kapsayan 27 kanunu incelediler ve kadınların birçok temel hakkı kullanmak için erkek “velilerden” izin almaları gerektiğini buldular.

Boşanmış olsalar veya çocukların babası ölmüş olsalar bile, çocuklarının birincil bakıcısı olamazlar. 

Çocuğun vasi olarak görev yapacak erkek akrabası yoksa, hükümet bu rolü üstlenir.

‘’SÜREKLİ KARANTİNA VAR’’

Rapor için görüşülen kadınlar, vasilerinin kendilerine araba kullanma, seyahat etme, ders çalışma, çalışma veya kendi seçtikleri biriyle evlenme iznini nasıl reddettiklerini anlattı.

Bazıları bunun zihinsel sağlıklarını nasıl etkilediğinden, kendine zarar verme, depresyon, stres ve intihar düşüncelerine katkıda bulunduğundan bahsetti. Bir kadın, "Kızlar sürekli karantina altında. 

Tüm dünyanın şimdi yaşadığı şey, Katar'daki kızlar için normal bir hayat" dedi.

‘’BİLMESİNİ İSTEMİYORLAR’’

HRW'de kadın hakları araştırmacısı Rothna Begum, "Katar'daki hükümet, kadınların kuralları bilmesini istemiyor. 

Erkeklerin güce ve kontrole sahip olmasını istiyorlar. Dolayısıyla, yasalar değiştirilirse, hükümet kadınları bilgilendirmez ve kısıtlamalar getirdiklerinde bunu da açıkça söylemez. 

Bu yasalar alçakça bir şekilde var olur ve kadınlar kararlarını erkeklere itaatkar olmaları gerektiği varsayımına dayandırmak zorundadır’’ dedi.

‘’ULUSLARARASI BASKI DEĞİŞTİRECEK’’

Begum, “Katar'da ayrımcılık karşıtı yasa yok, şikayet etmek istiyorsanız gidebileceğiniz hiçbir kurum yok. Kadınlara nasıl muamele edildiğini izleyebilecek veya hükümetin hesap vermesini sağlayacak, işleyen kadın hakları kuruluşları yok" diye ekledi. Begum ayrıca, değişimin
uluslararası baskıdan ve Katar'daki tutumların değişmesinden kaynaklanacağına inandığını söyledi.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)