Prens'in ziyareti, Ukrayna çatışması ve bölgesel güvenliğin gündemde olduğu İsrail ziyaretinin ardından Suudi Arabistan'da Arap liderlerle görüşmesi beklenen ABD Başkanı Joe Biden'in önümüzdeki ay bölgeye yapacağı ziyaretin öncesinde gerçekleşti.

Suudi Arabistan’ın devlet haber ajansı SPA, Prens Selman’ın Mısır, Ürdün ve Türkiye liderleriyle ikili işbirliğini ve ortak çıkarları güçlendirme konularında görüşmelerde bulunacağını söyledi.

Kaynaklar, Prens ve darbeyle iktidara gelen Mısır lideri Sisi'nin, Biden'ın Temmuz ortasındaki bölgeye yapacağı ziyaret öncesinde Ukrayna savaşının etkisi ve Suudi Arabistan ve Mısır’ın pozisyonlarının uyumu da dahil olmak üzere konuları tartışacağını söyledi. 

DARBECİ LİDERE TAM DESTEK

Suudi Arabistan, Sisi'nin iktidara gelmesinden bu yana Mısır'a milyarlarca dolar mali destek sağladı ve Kahire yönetimi, Ukrayna savaşının ekonomik zincirleme etkisiyle mücadele ederken, prensin yeni yatırımlarını açıklamasını bekleniyor.

Diplomatlar ve planlar hakkında bilgi sahibi kaynaklar, Prens'in Salı günü, bölgesel rekabetler ve Suudi Arabistan'ın Ürdün'ün mücadele eden ekonomisini desteklemek için yerine getirmediği taahhütler nedeniyle gerginleşen bağları geliştirmek için Kral Abdullah ile görüşmek üzere Amman'a gitmesi bekleniyor. 

KAŞIKÇI VAHŞETİ SONRASI İLK

Bu, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ve Covid-19 salgınından bu yana Prens'in Körfez dışındaki ilk turu. Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi konsolosluğunda öldürülmesi krallığın Washington ve Ankara ile olan bağlarını germişti. Biden yaptığı açıklamada, prensle görüşmek için Suudi Arabistan'a seyahat etmediğini, ancak veliaht prensi Körfez Arap ülkeleri, Ürdün, Mısır ve Irak'tan liderlerin katılması beklenen daha geniş bir "uluslararası toplantının" parçası olarak gördüğünü söyledi. (Reuters)