Kazak içişleri bakanlığı ayrı bir açıklamada, 26 silahlı suçlunun tasfiye edildiğini ve 3 binden fazla kişinin gözaltına alındığını, protestoların başlamasından bu yana 18 polis ve ulusal muhafız askerinin öldürüldüğünü söyledi.

‘TERÖRİSTLER SİLAH KULLANIYOR’

Tokayev, "Terörle mücadele operasyonu başlatıldı. Kanun ve düzen güçleri yoğun bir şekilde çalışıyor. Ülkenin tüm bölgelerinde anayasal düzen büyük ölçüde restore edildi. Yerel yetkililer duruma hakim. Ancak teröristler hala silah kullanıyor ve vatandaşların malına zarar veriyor. Bu nedenle militanlar tamamen ortadan kaldırılıncaya kadar terörle mücadele eylemlerine devam edilmelidir" dedi.

Tokayev'in yönetimi, Tokayev tarafından bu hafta çağrılan Moskova liderliğindeki eski Sovyet devletlerinin askeri ittifakının bir barış gücünün şu anda Kazakistan'a geldiğini, ancak savaşa veya "militanların ortadan kaldırılmasına" katılmadığını söyledi. Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (CSTO) kuvvetinin koruma ve güvenlik işlevi sağlayacağı belirtildi. RIA haber ajansının ittifakın genel sekreterinin aktardığına göre, CSTO'nun toplam barış gücü yaklaşık 2 bin 500 kişi olacak ve birkaç gün veya hafta Kazakistan'da kalacak.

‘HEPSİ BİR ÖRGÜTE MENSUP’

Yılbaşı günü akaryakıt zammına karşı protesto olarak başlayan ayaklanma, Çarşamba günü Nazarbayev aleyhinde slogan atan protestocuların Almatı ve diğer şehirlerdeki kamu binalarını basıp ateşe vermesiyle büyüdü. Protestocular, Nazarbayev'in ailesini ve müttefiklerini, 19 milyonluk ulus fakir kalırken kendilerini zenginleştirmekle suçladı. Huzursuzluk nedeniyle internet ve bankaların ülke genelinde kapatıldı.

Nazarbayev'in seçilmiş halefi Tokayev, bu haftanın başlarında huzursuzluktan yabancı eğitimli teröristleri sorumlu tuttu. Tokayev yönetiminden yapılan açıklamada, gözaltına alınan militanların kimliğinin belirlendiği ve aşırılık yanlısı bir örgüte mensup olma ihtimallerinin araştırıldığı söylendi.