Tokayev'in Sözcüsü Ruslan Zheliban, cumhurbaşkanının bir grup milletvekilinin girişiminin ardından isim değişikliğini kabul ettiğini söyledi.

Tokayev'in 2019'da cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in istifasının ardından göreve başlamasının ardından yaptığı ilk adımlardan biri, Kazakistan'ın başkenti Astana'nın yerine Nur-Sultan olarak adlandırılması çağrısında bulunmak oldu.

NAZARBAYEV'İN BAŞKENTİ

Sovyetler Birliği altında otuz yıl boyunca ülkeyi yöneten ve 1991'de bağımsızlığını kazandıktan sonra Nazarbayev, 1997'de başkenti Almatı'dan Astana'ya taşıdı. Bu hareket, şehrin kuzey bozkırlarında görece tecrit edilmiş olması ve soğuk kışlar nedeniyle geniş çapta sorgulandı. Şehri, ziyaretçilerin ellerini Nazarbayev'in bir baskısına yerleştirebilecekleri bir gözlem kulesi de dahil olmak üzere, şatafatlı bir mimarinin sergilendiği bir yer haline getirdi.

Görevden ayrıldıktan sonra Nazarbayev, iktidar partisi ve güvenlik konseyi başkanı olarak nüfuzunu korudu. Ancak Tokayev, Ocak ayında kısmen Nazarbayev'in hala elinde bulundurduğu güçten duyulan memnuniyetsizliğe bağlı olan huzursuzluğun ardından onu bu görevlerden uzaklaştırdı.

Haziran ayında, Nazarbayev'in Orta Asya'nın en zengin ülkesi üzerindeki otuz yıllık hakimiyetini sona erdirdikten sonra, Kazaklar referandumda ezici bir çoğunlukla anayasa değişikliklerinden yana oy kullandı. (Guardian)