Geçen hafta birkaç şehirde hükümet binaları ele geçirildi veya ateşe verildi, çünkü başlangıçta akaryakıt fiyatlarındaki artışlara karşı barışçıl protestolar şiddete dönüştü. 

‘TERÖRİSTLER YAPTI’

Yetkililer, şiddetten bazılarının yabancı olduğunu söyledikleri "aşırılık yanlıları" ve "teröristleri" sorumlu tuttular. Ulusal Güvenlik Komitesi Eski Başkanı Karim Masimov, Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev'in kendisini görevden almasından günler sonra, geçen hafta ihanet şüphesiyle gözaltına alındı.

Tokayev ayrıca kabinesini görevden aldı ve 19 milyonluk petrol zengini ülkede olağanüstü hal ilan etti. Ayrıca, Rus liderliğindeki bir askeri bloktan, hükümetin stratejik birimlerini korumak için konuşlandırıldığını söylediği birlikler göndermesini istedi.

ÖLÜM RAKAMLARI DOĞRULANAMIYOR

Rus ve Kazak medyası, hükümetin sosyal medya paylaşımını gerekçe göstererek çatışmalar sırasında 164 kişinin öldüğünü bildirdi. Ancak sağlık ve polis yetkilileri rakamı doğrulamadı ve sosyal medya paylaşımı daha sonra silindi. Dışişleri Bakanı Yerlan Karin devlet televizyonuna herhangi bir şüphelinin ismini vermeden, "Yerli ve belirli yabancı yıkıcı güçlerin karıştığı bir çeşit komplo olduğunu düşünüyorum" dedi. (Reuters)