Bir parti konferansında konuşan Kim, durumu 1990'lardaki rezil ölümcül bir kıtlıkla karşılaştırdı.

‘ZORLU YÜRÜYÜŞ’ BAŞLIYOR

Corona virüs salgını nedeniyle sınırlarını kapatan Kuzey Kore, neredeyse ekonomik olarak tek bağlantısı olan Çin ile ticareti durma noktasına getirdi. 

Bu aynı zamanda Pyongyang'ın nükleer programına yönelik mevcut uluslararası ekonomik yaptırımların da üstünde. 

Otoriter lider Perşembe günü, yaklaşmakta olan zorluğun nadir görülen bir itirafında, parti kadrolarını "halkımızı biraz da olsa bu zorluktan kurtarmak için 'Zorlu Yürüyüş' başlatmaya çağırdı.

3 MİLYON KİŞİ ÖLDÜ

Zorlu Yürüyüş, Kuzey Kore yetkilileri tarafından, Sovyetler Birliği'nin düşüşünün Kuzey Kore'yi yalnız bıraktığı 1990'larda yıkıcı bir kıtlık sırasında ülkenin mücadelesine atıfta bulunmak için kullanılan bir terim. 

Bu dönemde yaklaşık 3 milyon insanın öldüğü tahmin ediliyor. Bu haftanın başlarında, Kim, ülkeyi "şimdiye kadarki en kötü durumla" ve "görülmemiş derecede çok sayıda zorlukla" karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

BİR MAAŞA BİR KİLO MISIR

Kuzey Kore'nin kırsal kesimlerinin çoğunun temel besin maddesi olan mısır fiyatının muazzam ölçüde dalgalandığı ve bazen bir kilogram mısırın bir aylık maaştan fazlaya mal olduğu bildiriliyor. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden bir araştırmacı olan Lina Yoon, son zamanlarda ülkede isimsiz temaslara atıfta bulunan bir raporda "Çin'den ülkeye neredeyse iki aydır neredeyse hiç yiyecek gitmediğini" söyledi. 

Yoon, "Çok daha fazla dilenci var, sınır bölgesinde bazı insanlar açlıktan öldü ve sabun, diş macunu veya pil yok." dedi.

DİLENCİLERDE ARTIŞ GÖRÜLDÜ

BM'nin Kuzey Kore İnsan Hakları Özel Raportörü Tomás Ojea Quintana, geçtiğimiz ay zaten yetersiz beslenme ve açlığa yol açan "ciddi bir gıda krizi" raporunda uyarmıştı. 

Quintana, "Açlıktan ölümlerin yanı sıra, aileleri onları destekleyemediği için dilenciliğe başvuran çocuk ve yaşlıların sayısındaki artış da bildirildi" dedi.

(BBC, Çeviri:polemikhaber)