Resmi Kore Merkez Haber Ajansı’nın (KCNA) bildirdiğine göre, bir Politbüro toplantısında Kim, yetkililerin "salgın önlemenin sıkılaştırılmasının bir an bile gevşetilmemesi gereken çok önemli bir görev olduğunu akılda tutmaları gerektiğini" söyledi.

KCNA, Kim'in "salgın önlemeyi güçlendirmek, yetkililerin salgın önleme alanındaki mesleki niteliklerini ve rollerini geliştirmek ve tarzımızı salgın önleme sistemimizi daha da tamamlamak için gerekli maddi ve teknik araçları tam olarak sağlamaya çağrıda bulunduğunu" söyledi.

'DAHA SIKINTILI ÜLKELERE GÖNDERİN'

Salı günü, COVAX dağıtım programı adına aşı tedarik eden ve dağıtan UNICEF, Kuzey Kore'nin bunun yerine ciddi şekilde etkilenen ülkelere gönderilmesini önerdiğini söyledi. Kuzey Kore'nin de COVAX aracılığıyla AstraZeneca dozları alması planlandı, ancak teslimatları ertelendi.

UNICEF’e göre, Kuzey Kore Sağlık Bakanlığı hala gelecekteki aşılar konusunda COVAX ile iletişim kurmaya devam edeceğini söyledi. Bazı uzmanlar, Sinovac'ın etkinliğini ve AstraZeneca aşısının bazı alıcılarında görülen nadir kan pıhtılarını sorgularken, Kuzey Kore'nin başka aşılar isteyebileceğine inanıyor.

Daha önce tahsis edilen 1,9 milyon AstraZeneca dozu, 950 bin kişiyi (Kuzey Kore'nin 26 milyonluk nüfusunun yalnızca yaklaşık yüzde 7,3'ü) aşılamak için yeterli olacak ve bu, Kuzey Kore'nin nüfusunu aşılamak için hala çok daha fazla miktarda aşıya ihtiyacı olacağı anlamına geliyor.

Guardian