Kuzey Kore, Kim Jong-un'un kız kardeşinin sözlerinin ardından Covid-19 ile savaşında "parlayan bir zafer" ilan etti. Sağlık çalışanları ve bilim insanlarının Pyongyang'daki bir toplantısında konuşan Kim, tedbirlerin hafifletilmesi çağrısında bulundu ve resmi olarak 74 olan ölü sayısını "dünya sağlık topluluğu tarihinde eşi görülmemiş bir mucize" olarak nitelendirdi. 

Kim, devlet haber ajansı KCNA'nın raporunda, "Halkımızın kazandığı zafer, devletimizin büyüklüğünü, halkımızın yılmaz azmini ve gurur duyduğumuz güzel milli gelenekleri dünyaya bir kez daha gösteren tarihi bir olaydır" dedi. 

Onun nüfuzlu kız kardeşi Kim Yo-jong, virüsün ülkede patlak vermesine sebep olarak Güney Kore'den balonlarla sınırın üzerinden uçan propaganda broşürlerini suçladı ve Seul'ün aktivistlerin broşürleri göndermesini engelleyememesi durumunda "ölümcül" misilleme yapılacağı konusunda uyardı. 

‘BİR AN BİLE DİNLENMEDİ’

Ayrıca kardeşinin virüse yakalandığını öne sürerek, “ateşle” düşen on milyonlarca Kuzey Koreli arasında olduğunu söyledi ve "Ateşinden dolayı ağır hasta olmasına rağmen, salgınla mücadele savaşı karşısında sonuna kadar bakmak zorunda olduğu insanları düşünerek bir an bile uzanamadı" dedi.

Büyük bir salgınla başa çıkmak için sıkıntılı bir sağlık sistemine sahip olan Kuzey Kore, pandeminin ilk iki yılında tek bir Covid-19 vakası kaydetmediği konusunda ısrar etti. Bu yılın Mayıs ayından bu yana, 26 milyonluk nüfusu arasında yaklaşık 4.8 milyon "ateş" vakası bildirdi, ancak muhtemelen kamu alarmı oluşturmamak ve test kitlerinin eksikliği nedeniyle bunların yalnızca bir kısmını Covid-19 olarak tanımladı. (Guardian)