Sendikalar ve diğer gruplar, Cumhurbaşkanı Ivan Duque hükümetinin, başlangıçta kamu hizmetlerine ve bazı yiyeceklere satış vergisi koyan öneriyi geri çekmesini talep etmek için protestolara başladı.

400’E YAKIN YARALI VAR

Ülkenin üçüncü büyük şehri olan Cali, en gürültülü yürüyüşlere, yağmalama olaylarına ve birden çok otobüsün yakılmasına tanık oldu. 

Ulusal insan hakları ombudsmanı Carlos Camargo, Cali'de 3 protestocunun öldüğünü ve orada gerçekleşen üç ölümün daha araştırıldığını söyledi. 

Camargo, Bogota ve Neiva şehirlerinde birer ölüm meydana geldiğini söyledi. 

Ulusal düzeyde ise, 179 sivil ve 216 polis memuru yaralandı. İnsan Hakları İzleme örgütü, Cali'de olası polis tacizine ilişkin raporlar aldığını ve yerel insan hakları gruplarının 14 kişinin öldüğünü iddia ettiğini söyledi. 

Duque, Cumartesi akşamı yayınladığı bir videoda, şiddet riski yüksek şehirlerde bulundurmak üzere askeri yardım almaya devam edeceğini söyledi.

HÜKÜMET ‘HAYATİ ÖNEME SAHİP’ DİYOR

Cumartesi günü birçok şehirde vandalizm, polis ve protestocular arasında çatışmalar ve yol ablukaları meydana geldi ve başkente çevik kuvvet polisi konuşlandırıldı. 

Cumartesi günü protestolar, Duque'nin Cuma günü geç saatlerde reformun artık gıda veya kamu hizmetlerine yönelik satış vergisini ve gelir vergisinin genişletilmesini içermeyeceğini duyurmasına rağmen gerçekleşti.

Hükümet, reformun Kolombiya’nın maliyesini istikrara kavuşturmak, kredi notunu korumak ve sosyal programları finanse etmek için hayati önemde olduğu konusunda ısrar ediyor.