Resmi sonuçların bugün açıklanması beklenirken, üç anket farklı sonuçlar öngörerek, iktidar partisinin parlamentoyu feshetme taleplerini savuşturmak için yeterli destekle çıkıp çıkmayacağını belirsiz hale getirdi.

HALKI SOKAĞA ÇAĞIRDI

Ana muhalefetteki Birleşik Ulusal Hareket'in kurucusu eski Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili, sürgünden dönüp destekçilerine seçim sonrası protesto düzenleme çağrısında bulunduktan sonra Cuma günü tutuklandı.

2013 yılında Gürcistan'dan ayrılan Saakaşvili, görevi kötüye kullanmaktan 2018 yılında gıyabında hapis cezasına çarptırılmıştı. Yetkililer, geri dönerse tutuklanacağı konusunda kendisini uyardıklarını söyledi. Avukatı tarafından Cumartesi günü yayınlanan bir mektupta, tutuklanmasının suçunu uzun süredir düşmanı olan Rusya lideri Putin'in verdiği yanlış kararlara bağladı.

İKTİDAR ANLAŞMADAN ÇEKİLDİ

Yaklaşık 3,9 milyon nüfuslu ülkede, başkent Tiflis belediye başkanının seçilmesini de içeren yerel seçimler, aylarca süren siyasi krizin ortasında ulusal bir önem kazandı.

Ana muhalefet partisi geçen yıl yapılan seçimlerin ardından aylarca parlamentoyu boykot etmişti. Avrupa Birliği'nin geçtiğimiz aylarda aracılık ettiği bir anlaşma, Gürcistan Rüyası Partisi’nin oyların yüzde 43'ünden daha azını kazanması durumunda hükümeti yeni bir genel seçim çağrısında bulunmuştu.

Bu anlaşma, iktidar partisinin çekilmesinden sonra çöktü, ancak siyasi analistler, Gürcistan Rüyası'nın barajı geçememesi ve erken parlamento seçimleri çağrısı yapmayı reddetmesi halinde, oylamanın yine de protestoları tetikleyebileceğini söylüyor.

Reuters