Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov, kendisini istemeyen düzen ve yolsuzlukla mücadele karşıtı muhalefet partilerindeki oy artışının ardından iktidarı elinde tutmakta güçlük çekecek.

‘’BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ DURUM’’

Borissov’un merkez sağ partisi GERB'sinin dört yıl önce kazandığı yüzde 33,5'e kıyasla yaklaşık yüzde 25 oy alarak parlamentodaki en büyük parti olacağını gösterdi. Arkasında, bir televizyon sunucusu ve şarkıcı tarafından kurulan yeni bir muhalefet partisi yüzde 17,5 ile ikinci oldu ve Borissov'u reddeden diğer iki muhalefet grubunun da muhalefetteki Sosyalistleri devralarak parlamentoya girmesi bekleniyordu. 

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'dan El Cezire muhabiri Bernard Smith, bu sonuçların onaylanması halinde koalisyon hükümetine ihtiyaç duyan "benzeri görülmemiş bir duruma" yol açabileceğini söylerek, "Bulgar siyasetçilerin üstesinden gelmeye ve hükümet kurup kuramayacaklarını görmeye çalıştıkça bu bir tür belirsizlik dönemine dönüşebilir" dedi.

YOLSUZLUKLARLA BOĞUŞAN ÜLKE

Bulgar siyasetine 10 yıl hakim olmasının ardından Borissov, bölünmüş bir mecliste az sayıda doğal koalisyon ortağı var ve çoğu grup partiyle doğrudan işbirliğini reddediyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'ne göre Bulgaristan, AB'de yolsuzluğun en fazla olduğu üye ülke konumunda. Yakın tarihte yayınlanmış bir insan hakları raporu, ülkede yargı bağımsızlığı ve medya özgürlüğü ile ilgili ciddi sorunların altını çizdi. Geçen yılki hükümet karşıtı protestoları destekleyen ve Borissov'u şiddetle eleştiren Cumhurbaşkanı Rumen Radev, "hukukun üstünlüğünün yıkılmasına karşı oy kullandığını" söyleyerek, "Bu seçimler normalliğe dönüş yolunda bir adımdır" dedi. (Al Jazeera)