Atina, insanları yükselen sıcaklıklardan korumak ve iklim acil durumunun bir sonucu olarak başkenti daha sık vuran sıcak hava dalgalarına ve aşırı hava koşullarına uyarlamanın yollarını bulmak için bir sıcaklık şefi atadı.

‘’TÜM DÜNYA İÇİN TEHLİKE’’

Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis tarafından yapılan atama, Avrupa'da ilk ve Florida'daki Miami-Dade ilçesinin bu yılın başlarında bir sıcaklık şefi atamasından sonra dünyada ikinci olduğuna inanılıyor.

Bakoyannis, "İklim değişikliği şehrimiz için daha sık ve tehlikeli aşırı yüksek sıcaklıklar anlamına geliyor. Ne yazık ki, küresel ısınma, Avrupa ve dünyadaki şehirler için acil bir durum” dedi. 

ŞEHRİ SERİNLETMENİN YOLLARINI ARAYACAK

Atina'nın yeni sıcaklık şefi Eleni Myrivili, "On yıllardır küresel ısınma hakkında konuşuyoruz, ancak ısı hakkında fazla konuşmadık" dedi. Myrivili'nin görevi, binalardaki bariz iklimlendirmenin ötesinde şehri soğutmanın yollarını bulmak olacak ve bu da iklim krizine yalnızca dünya çapında yoğun enerji kullanımıyla katkıda bulunuyor. Ağaçlar ve bitkiler dikmek, gölge için yeşil alanlar ve bunların serinletici özellikleri, yolların ve binaların yeniden tasarlanması ve inşaat için kullanılan malzemelerin incelenmesi hayati önem taşıyacaktır.

Atina, şehir genelinde yeşil alan ve gölge miktarını artırmak için bir program açıkladı. Bina yoğunluğunun belirli bir sorun teşkil ettiği alanlardan geçen “serin rotalar” sağlamak da bir öncelik olacaktır. Şehir, sakinleri ve turistleri hava durumu hakkında uyarmak ve ısıyla ilgili ipuçları sağlamak için zaten bir akıllı telefon uygulaması kullanıyor.

AŞIRI SICAKTAN 104 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bu yaz, Almanya ve Belçika'yı kasıp kavuran sellerle birlikte birçok bölgede sıcaklık rekorları kırılırken, Avrupa'nın büyük bir bölümünde kaydedilen en sıcak yazlardan biri oldu. Dünya genelinde, Çin yıkıcı bir sel yaşarken, sıcak hava dalgaları Kanada'nın kuzey enlemlerini vurdu ve ABD'de orman yangınları şiddetlendi.

Isı, şehirlerdeki insanlar için özel bir sorundur, çünkü yerleşim alanları ve beton güneşten gelen ısıyı depolarken, enerji kullanımı ve ulaşım, doğal ısınma etkisine katkıda bulunan kendi aşırı ısısını yaratır ve doğal soğutma etkisi daha az olur. Çok genç ve yaşlı insanlar aşırı ısınmadan en çok risk altındadır, ancak bazı yerlerde sıcaklıklar artık o kadar aşırıdır ki sağlıklı genç insanlar bile giderek daha fazla risk altındadır. 2018'de Avrupa'nın yaşlı nüfusu arasında en az 104 bin ölüm aşırı sıcaktan kaynaklandı. (Guardian)