Kuzey Kore'nin resmi yayın organı Rodong Sinmun gazetesi, insanları broşürlerden uzak durmaya çağırdı ve “Rüzgarda uçan garip bir cisimle karşılaştığımızda bile, bunları olası bir yayılma yolu olarak düşünmeliyiz.  İnsanlarımız Covid-19 kurallarına göre düşünmeli ve hareket etmeli" dedi.

‘SAVAŞ SEBEBİ’ OLABİLİR

Uyarı, Güney Kore polisinin, tartışmalı yeni bir yasaya meydan okuyarak yüz binlerce propaganda broşürünü Kuzey Kore'ye doğru yüzdürmek için balon kullandığını söyleyen bir aktivistin ofisine baskın yaptığı gün geldi. 

Tanınmış bir Kuzey Koreli sığınmacı olan aktivist Park Sang-hak, yasanın Mart ayında yürürlüğe girmesinden bu yana ilk soruşturulan kişi oldu.

Propaganda broşürleri konusu, iki Kore arasında yeni bir düşmanlık kaynağı olarak ortaya çıktı ve Kuzey Kore, bunu provokasyon olarak adlandırıyor.

Kuzey, Güney'e misilleme tehdidinde de bulunuyor. 

Seul polisi, aktivist Park Sang-hak'ın Seul ofisine yapılan baskının, grubun geçen hafta Güney Kore’nin ekonomik kalkınması hakkında 500 bin broşür, 5 bin dolar tutarında fatura ve 500 kitapçık taşıyan balonlar fırlattığını duyurmasıyla ilgili olduğunu söyledi.

Sınırın ötesine bildiri gönderme kampanyasıyla ünlenen Park, polisin ofisine geldiğini söyleyen kısa bir açıklama yaptı. 

Daha sonra gazetecilere, uçan broşürleri, USB sürücüleri veya parayı üç yıla kadar hapisle cezalandıran yeni yasaya rağmen Kuzey Kore'ye balon fırlatmaya devam edeceğini söyledi.

MUTLAK KONTROLÜ ETKİLENMESİN DİYE…

Güney Koreli yetkililer, broşürleri aslında Park'ın gönderdiğini açıkça doğrulamadı. 

Ancak Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un güçlü kız kardeşi Kim Yo-jong yaptığı açıklamada, Güney Kore'deki kaçakçıların son zamanlarda Kuzey'e "broşürler dağıttığını" söyledi. 

Eylemlerini "tahammül edilemez bir provokasyon" olarak nitelendirdi ve hükümetinin ilgili önlemleri inceleyeceğini söyledi.

Beyanı, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye karşı bir tür provokasyon başlatabileceği endişesine neden oldu. 

Geçen yıl, Kuzey Kore, Kim Yo-jong'un sınırdan gönderilen benzer propaganda broşürlerine öfkeyle tepki vermesinin ardından topraklarında boş bir Kore irtibat bürosunu havaya uçurdu.

Kuzey Kore, Kim Jong-un’un liderliğini zayıflatmak ve ülkedeki 26 milyon insan üzerindeki mutlak kontrolünü zayıflatmak için dışarıdan yapılacak herhangi bir girişim konusunda son derece hassas ve çoğu dış haberlere çok az erişimi var.