Bu yaş grubu için ölüm oranlarındaki cinsiyet farkının birçok ülkede genişlemekte olduğu konusunda uyarıda bulunan yeni araştırmaya göre, erkeklerin genç yetişkinler olarak ölme olasılığı kadınlardan daha fazla.

'CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN TEZAHÜRÜ'

2019 yılında, 10 ila 24 yaş arasındaki erkek ve genç erkekler, tüm dünyadaki ölümlerin yaklaşık üçte ikisini (yüzde 61) oluşturuyordu. 1950'den bu yana, 10 ila 24 yaş arası erkeklerde ölüm oranları yüzde 15,3 oranında azalırken, bu yaş grubunda kadınlarda ölüm yüzde 30 oranında azaldı. 

Ölüm oranındaki farklılıklar, 20 ila 24 yaş arasındaki erkeklerde ölüm oranının kadınların üç katından fazla olduğu Latin Amerika ve Karayipler'de en büyüktü. Araştırma, son 20 yılda bu yaş grubu için ölüm oranlarında çok az veya hiç iyileşme olmadığı bu bölgede 15 ila 24 yaş arasındaki erkeklerin önde gelen ölüm nedeninin kişilerarası şiddet ve çatışma olduğunu söyledi.

Araştırma, birçok bölgede artan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, genç erkeklerin önde gelen ölüm nedenlerini ele almadaki zayıf ilerlemeden kaynaklandığını söyledi.

Araştırmanın yazarlarından biri olan University College London'ın çocuk sağlığı enstitüsünden Joseph Ward, "Erkeklerdeki yüksek sayıda ölüm, ağırlıklı olarak genç erkekleri etkileyen şiddet, travma ve madde kullanımına bağlı ölümlerin oranındaki artışa işaret ediyor. Bu, bu yaş grubundaki önde gelen ölüm nedenlerinden bazılarını ele almadaki başarısızlığı yansıtıyor” dedi. 

Raporda ayrıca 10-24 yaş grubundaki gençlerin siyasetçiler tarafından ihmal edildiği öne sürüldü. Araştırma, genç kadınların yaşadığı sosyal koşulları ve onlara yönelik şiddetin etkisini ele alan programların küresel olarak ergen sağlığının iyileştirilmesi için temel olduğunu, ancak erkeklerin bu konuda geride bırakıldığını söyledi.

Ward, “Adaletsiz cinsiyet normları ergen erkeklere zarar veriyor ve tüm ergenlerin sağlığını geliştirmek, nerede olursa olsun sonuçlardaki eşitsizlikleri azaltmak için harekete geçmeyi gerektiriyor” dedi.

Guardian