Frontiers in Medicine'de yayınlanan araştırma, ciddi corona virüs enfeksiyonlarının uzun vadede sağlığa önemli ölçüde zarar verebileceğini öne sürerek aşılamanın önemini gösteriyor.

Artan ölüm riski 65 yaşın altındaki hastalar için daha yüksekti ve ciddi Covid-19 hastalarının sadece yüzde 20'si solunum yetmezliği gibi tipik Covid-19 komplikasyonları hayatını kaybetti.

BİNLERCE HASTA TAKİP EDİLDİ

Araştırmanın baş yazarı Florida Üniversitesi'nden Prof. Arch Mainous, "Daha önce iyileşen ağır Covid-19 hastalarının sonraki altı ay içinde hastaneye yatırılma riskinin önemli ölçüde daha yüksek olduğunu gösteren bir çalışma yürüttük. Bu yeni çalışma, önümüzdeki 12 ay boyunca ölüm riskini araştırmak için bunu genişletti" dedi. 

Araştırmacılar, Florida Üniversitesi sağlık sistemi içinde PCR testi yapılan 13 bin 638 hastanın elektronik sağlık kayıtlarını takip etti, 178 hasta şiddetli virüs semptomları yaşadı, 246 hafif veya orta derecede Covid-19 ve geri kalanının testi negatif çıktı. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalar hastalıktan kurtuldu ve araştırmacılar sonuçlarını takip etti.

VİRÜS AKILLARA GELMİYOR 

Çalışma, corona virüsü ağır geçiren hastaların gelecek yıl içinde ölme şansının önemli ölçüde daha yüksek olduğunu buldu, bu eğilim özellikle 65 yaşın altındakiler arasında dikkat çekiciydi. Bu ölümler sıklıkla ilk enfeksiyon geçtikten çok sonra meydana geldiğinden, Çalışmada, hastaların aileleri veya doktorları tarafından hiçbir zaman Covid-19 ile ilişkilendirilmediği bulundu.

Covid-19’u ağır geçirip iyileşen hastalarda meydana gelen ölümlerin çoğu, hastalıktan kaynaklanan yaygın komplikasyonlarla bağlantılı değildi. Bu tür ölümlerin yüzde 80'i, tipik olarak virüsle ilişkili olmayan çok çeşitli nedenlerle meydana geldi.

Bu, hastaların sağlıklarında, onları savunmasız bırakan genel bir düşüş yaşadıklarını göstermektedir. Mainous, "Artık Covid-19'un muhtemelen tanınmayan bir komplikasyonu olarak kabul edilebilecek bir şeyden ölme riskinin önemli olduğunu bildiğimiz için, şiddetli Covid-19 vakalarını azaltmak için daha da dikkatli olmamız gerekiyor" dedi.

Mainous, "Bu noktada tavsiyemiz, ağır Covid-19 vakalarını önlemek için aşılama gibi önleyici tedbirlerin kullanılmasıdır” diye ekledi. (Guardian)