Bilim insanları, endişe verici eğilimi, artan sıcaklıklar ve kentsel alanlarda yaşayan artan sayıda insan kombinasyonuna indirgeyerek potansiyel olarak ölümcül etkisi konusunda uyardı.

'SAĞLIK KOŞULLARINI KÖTÜLEŞTİRİYOR'

Son yıllarda yüz milyonlarca insan kırsal alanlardan şehirlere taşındı ve artık bu şehirler artık dünya nüfusunun yarısından fazlasını barındırıyor. Isıyı hapseden ve yoğunlaştıran beton ve asfalt gibi yüzeyler ve az bitki örtüsü arasında, kentsel alanlarda sıcaklıklar genellikle daha yüksektir.

PNAS dergisinde yayınlanan çalışmanın baş yazarı Cascade Tuholske, “Bunun geniş etkileri var. Hastalık ve ölüm oranını artırıyor. Bu, insanların çalışma yeteneğini etkiliyor ve daha düşük ekonomik çıktı ile sonuçlanıyor. Önceden var olan sağlık koşullarını daha da kötüleştiriyor” dedi. 

© Fotoğraf / Ölümcül şehir ısısı

1.7 MİLYAR İNSAN MARUZ KALDI

Çalışma, yılda 30 dereceyi aşan günlere maruz kalan insan sayısını belirlemek için 1983'ten 2016'ya kadar 13 binden fazla şehirden kızılötesi uydu görüntüleri ve maksimum günlük ısı ve nem okumalarını kullandı ve bulgular, aynı dönemde şehirlerin nüfusuyla eşleştirdi.

Çalışma, kişi-gün sayısının 1983'te yılda 40 milyardan 2016'da 119 milyara yükseldiğini ve üç kat bir artışı temsil ettiğini buldu. 2016 yılında 1,7 milyar insan birden fazla günde aşırı sıcaklık koşullarına maruz kaldı. Şehirler ve bölgeler arasında farklılık gösterse de, bilim insanları artan kentsel nüfusa maruz kalmadaki genel artışın üçte ikisini ve bunun üçte birini küresel ısınmaya bağladılar.

Küresel ısınmanın neden olduğu ısı maruziyetinin en az yarısına sahip şehirler arasında Irak'ta Bağdat, Mısır'da Kahire ve Hindistan'da Mumbai yer alıyor. İncelenen şehirlerin yüzde 17'si, otuz yıldan biraz fazla bir süreyi kapsayan dönem boyunca ek bir ay aşırı sıcak günler yaşadı.

Guardian