Ekonomi ve Barış Enstitüsü (IEP) düşünce kuruluşu, gıda güvensizliği, su eksikliği ve yüksek nüfus artışıyla birlikte doğal afetlerin etkisinin çatışmaları körüklediğini ve savunmasız bölgelerdeki insanları yerinden ettiğini söyledi.

'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ PEKİŞTİRİYOR'

IEP'nin Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Serge Stroobants, raporun, 1,26 milyar insana ev sahipliği yapan 30 "sıcak nokta" ülkesinin çoğu riskle karşı karşıya olduğunu belirlediğini söyledi. Bu, kaynakların kıtlığına ilişkin üç kritere ve sel, kuraklık ve artan sıcaklıklar dahil olmak üzere felaketlere odaklanan beş kritere dayanmaktadır.

Stroobants, "Potansiyel sistemin çöküşünü görmek için iklim değişikliğine bile ihtiyacımız yok, sadece bu sekiz ekolojik tehdidin etkisi buna yol açabilir ve elbette iklim değişikliği bunu pekiştiriyor" dedi.

© Fotoğraf / IEP'nin Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Serge Stroobants

'ÇARESİ YOK'

Afganistan, devam eden çatışmanın su ve gıda kaynakları, iklim değişikliği ve değişen sel ve kuraklık riskleriyle başa çıkma kabiliyetine zarar verdiğini söyleyen raporda en kötü puanı aldı. Bulgulara göre, çatışma daha fazla kaynak azalmasına yol açıyor.

IEP, geçen yıl hükümetler, askeri kurumlar ve kalkınma gruplarının da dahil olduğu altı seminerin "uluslararası toplumun dünyanın bazı bölgelerindeki kısır döngüleri tersine çevirmesinin pek olası olmadığı" mesajını verdiğini söyledi.

Raporda, özellikle son on yılda daha fazla ve daha da kötüleşen çatışmaların yaşandığı Sahel ve Afrika Boynuzu'ndaki durumun söz konusu olduğu belirtildi. Raporda, "Gerginliğin artmasıyla birlikte, iklim değişikliğinin bu sorunların çoğu üzerinde güçlendirici bir etkisinin olması beklenebilir" dedi.

Reuters