90 bin ila 142 bin arasında ölüm, 1980-2020 döneminde hava ve iklimle ilgili olaylara bağlandı ve bunların ezici çoğunluğu sıcak hava dalgalarından kaynaklandı.

Avrupa Çevre Ajansı tarafından yayınlanan veriler, iklim krizinin etkisinden on yıllar boyunca kayıplarda net bir artış eğilimi göstermiyor. Bunun nedeni ise ekonomik etkilerin birkaç büyük olayda yoğunlaşma eğiliminde olması. 

‘UYUM STRATEJİLERİ İŞE YARIYOR’

Çalışmanın baş yazarlarından biri olan WouterVanneuville, "En aşırı olaylar için net bir model yok. Bunlar hala büyük ölçüde rastgele. Ancak adaptasyon devam ediyor ve bir etkisi oluyor” dedi. 

Vanneuville, kayıpların açıkça artmaması gerçeğinin insanları kayıtsız bırakmaması gerektiğini, ancak altyapıyı uyarlamanın ve iklim krizi ilerledikçe ve sıcaklıklar arttıkça daha sık ve yoğun hale gelmesi muhtemel olan aşırı hava koşullarına hazırlık yapmanın öneminin altını çizerek, “Bir eğilim görmememizin nedeni, iklim değişikliğinin gerçek olmaması değil, iklim değişikliğine karşı birçok eylemin devam etmesidir. Gittikçe daha fazla ülke uyum stratejileri uyguluyor” dedi.

‘SİGORTA ORANI’ ÇOK AZ

En kötü ekonomik hasar, kayıpların yüzde 44'ünü oluşturan “hidrolojik” olaylardan, yani büyük ölçüde selden kaynaklandı, bunu yakından takip eden “meteorolojik” olaylardan kaynaklandı. 

Avrupa Çevre Ajansı, sigorta şirketlerinden ve diğer ticari kaynaklardan gelen ve biraz farklı metodolojilere sahip olan ekonomik kayıplara ilişkin verileri derleyerek, kullanılan veri setlerine bağlı olarak 450 milyar Avro ile 520 milyar avro arasında bir kayıp tahmini verdi. 

Bu oranlar ülkeler arasında büyük farklılıklar gösterse de, kayıpların yarısından fazlası Danimarka ve Hollanda'da ve Litvanya ve Romanya'da sadece yaklaşık yüzde 1'i sigortalanmış olsa da, dönem boyunca kayıpların dörtte birinden azı sigortalanmıştır.İsviçre, Slovenya ve Fransa, dönem içinde kişi başına en yüksek kayıplara sahipti ve yüzölçümüne göre en yüksek kayıplar İsviçre, Almanya ve İtalya'daydı. (Guardian)