Parlamentonun istihbarat komitesi üyesi Ha Tae-keung gazetecilere verdiği demeçte, Ulusal İstihbarat Servisi'nin milletvekillerine, bir toplantı sırasında, Kuzey Kore'nin corona virüsün aşı teknolojisi elde etmek için Pfizer'ı hacklediğini söyledi.

İSTİHBARATTAN SÜRPRİZ YALANLAMA

Ha’nın yorumları dünyada gündem olduktan sonra, ülkenin Ulusal İstihbarat Servisi, Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarının corona virüs aşıları hakkındaki bilgilerin peşinden gittiğini söylerken herhangi bir ilaç şirketinden ismen bahsetmediğini söyledi. Açıklamada, Milletvekili Ha Tae-keung’un yorumları "yanlış" olarak nitelendirildi.

TEŞKİLAT KIZDIRMAMAYA ÇALIŞIYOR

Ha, AP ile iletişime geçtiğinde iddiasının arkasında durdu ve kendisine gösterilen istihbarat belgelerinde "Kuzey Kore'nin Pfizer'ın aşısı hakkındaki bilgileri çalındığı’’ bilgisinin yer aldığını söyledi. Brifingin sonunda milletvekillerinin belgeleri iade etmeleri gerektiğini söyledi.

Kuzey Kore'deki gelişmeleri teyit etme konusunda ilginç yöntemler izleyen Ulusal İstihbarat Servisi, özel brifinglerde milletvekillerine sağladığı Kuzey Kore ile ilgili bilgiler hakkında nadiren yorum yapıyor. Ha, teşkilatın muhtemelen Kuzey Kore'yi çok fazla kızdırmamaya çalıştığını öne sürdü.

HİNDİSTAN’DAN AŞI ALACAK

Corona virüs aşılarına ulaşmak, halk sağlığı sistemi darmadağın olan Kuzey Kore için çok önemli. Pek çok dış uzman, Kuzey Kore’de vaka olmadığı iddialarına son derece şüpheyle yaklaşıyor, ancak ülkenin bir yıldan fazla süren sıkı kilitlemeler sayesinde yaygın bir salgını engellediğini söylüyor. Corona virüs aşılarına küresel erişimi teşvik etmek için kurulan uluslararası bir sağlık grubu COVAX, bu ayın başlarında Kuzey Kore'nin yılın ilk yarısında Hindistan'da üretilen 1,9 milyon doz aşıyı alabileceğini söyledi. (AP)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com