Araştırmalar, ağız sağlığı kötü olan kişilerin corona virüse yakalanmaları durumunda daha şiddetli semptomlarla karşılaşabileceklerini gösteriyor. Diş eti hastalığı olan Covid-19 hastalarının yoğun bakıma alınma olasılığı, olmayanlara göre 3,5 kat daha fazladır. Ayrıca solunum cihazına bağlanma ihtiyacı 4,5 kat ve virüsten ölme olasılığı 9 kat daha fazla.

Ağız bakterileri şiddetlendiğinde diş eti hastalığına neden olabilir, ağız dokularını çiğneyip kan dolaşımına girebilirler. Ve bir kez orada, bakteriler daha sonra vücudun etrafında dolaşabilir ve çeşitli organlara yerleşebilir, iltihaplanma yapabilir ve zamanla çeşitli spesifik ve kronik koşullara katkıda bulunabilir.

Gerçekten de, bu olursa, vücudun potansiyel olarak etkilenmeyecek bir kısmı yoktur. Kötü ağız sağlığı kalbi etkileyebilir, kan basıncını yükseltebilir ve kan şekerini yükselterek diyabeti daha da kötüleştirebilir. Erken doğumlar, böbrek hastalıkları, solunum yolu hastalıkları ve hatta Alzheimer dahil olmak üzere bazı hastalıklarla bağlantılıdır.

BAĞIŞIKLIĞI DÜŞÜRÜYOR

Hafif veya orta şiddette semptomları olanlarla karşılaştırıldığında, virüsü ağır geçiren kişilerde belirli bir inflamatuar belirteç (CRP) seviyeleri yükselir. Bu kişiler, bağışıklık sisteminin virüsle savaşmak için aşırı hıza geçtiği ve aynı zamanda vücudun kendi dokularına zarar verdiği “sitokin fırtınası” denilen şeyden muzdariptir.

Araştırmalar, ağız sağlığı kötü olan kişilerin bazen yüksek CRP ve sitokin seviyelerine sahip olduğunu gösteriyor. Bu, diş eti hastalığının Covid-19 ile aynı türden gayretli bağışıklık tepkisini tetikleyebileceğini gösteriyor. Dolayısıyla, iki hastalıkla aynı anda karşılaşılırsa, hem corona virüs hem de agresif ağız bakterileri kanda dolaşıyorsa, o zaman birlikte bağışıklık tepkisini vücudun kendi dokularına zarar vererek insanlar için daha kötü sonuçlara yol açmaları olasıdır.

ENFEKSİYON RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Bununla birlikte, şu anda ağız hijyeni ve virüsün tam olarak nasıl etkileşime girdiği hakkında çok az şey biliyoruz. Hastalığı daha da kötüleştirmek için başka şekillerde bir araya geliyor olabilirler. Örneğin, Covid-19 ve diğer solunum yolu viral hastalıkları ile ilgili büyük bir sorun bakteriyel enfeksiyonlardır. Bunlar, akciğerler ve solunum yolları gibi doğrudan virüsün bulaştığı alanların aynı anda bakterilerle enfekte olduğu yerlerdir.

Bakteriyel enfeksiyonlar, virüsün bulaştığı kişilerde yaygındır ve ciddi hastalığı olan kişilerde daha yaygındır. Ne gibi etkileri olduğu tam olarak bilinmiyor, ancak bu eşzamanlı enfeksiyonların ciddi hastalık ve ölüm riskini artırdığını varsaymak mantıklı. Pandemi boyunca yapılan araştırmalar, virüsten ölen insanların büyük bir bölümünün aynı zamanda bakterilerle de enfekte olduğunu buldu.

Birinin ağız hijyeni zayıfsa, bu enfeksiyon riskini artırabilir. Kötü ağız hijyeni, ağızda daha agresif bakteriler anlamına gelir ve bu bakteriler daha sonra enfeksiyon başlatmak için hava yollarına ve akciğerlere kolayca solunabilir.

Bunun da ötesinde, kötü ağız sağlığı da corona virüsün vücuda bulaşmasına yardımcı olabilir. Diş eti hastalığına neden olan bakterilerden gelen enzimler, ağız ve solunum yollarının yüzeyini değiştirerek, corona virüs gibi diğer mikropların bu yüzeylere yapışmasını ve orada büyümesini kolaylaştırabilir. 

The Conversation