Asya'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne kadar hükümetler, özel olarak işletilen ve oldukça değişken dijital para birimlerinin finansal ve parasal sistemler üzerindeki kontrollerini baltalayabileceğinden endişe duyuyor. 

‘VATANDAŞLARI TEHDİT EDİYOR’

Rusya, kara para aklamada veya terörizmi finanse etmek için kullanılabileceğini söyleyerek kripto para birimlerine karşı yıllardır tartışıyor. 2020'de kripto paralara yasal statü verdi, ancak ödeme aracı olarak kullanımlarını yasakladı.

Perşembe günü yayınlanan bir raporda Merkez Bankası, spekülatif talebin öncelikle kripto para birimlerinin hızlı büyümesini belirlediğini ve bir finansal piramidin özelliklerini taşıdıklarını, piyasada potansiyel balonlar konusunda uyarıda bulunduğunu, finansal istikrarı ve vatandaşları tehdit ettiğini söyledi.

Banka, finansal kuruluşların kripto para birimleri ile herhangi bir işlem yapmasının engellenmesini önerdi ve söz konusu mekanizmaların kripto para alım veya satımına yönelik işlemleri engellemek için geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

5 MİLYAR DOLARLIK HACİM

Önerilen yasak kripto borsalarını içeriyor. Kripto para borsası Binance, Reuters'e düzenleyicilerle çalışmayı taahhüt ettiğini ve raporun yayınlanmasının merkez bankası ile Rus kripto kullanıcılarının çıkarlarını koruma konusunda diyalog başlatmasını umduğunu söyledi.

Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Departmanı Başkanı ElizavetaDanilova, kripto para birimine sahip olma konusunda kısıtlamaların öngörülmediğini söyledi.Banka, aktif kripto para kullanıcıları olan Rusların yıllık yaklaşık 5 milyar dolarlık işlem hacmine sahip olduğunu söyledi.

‘EN İYİ ÇÖZÜM YASAKLAMAK’

Rusya, ABD ve Kazakistan'ın ardından bitcoin madenciliğinde dünyanın üçüncü büyük oyuncusu, ancak ikincisi bu ayın başlarındaki huzursuzluğun ardından düzenlemeleri sıkılaştırma korkuları nedeniyle madencilerin göç ettiğini görebilir. daha fazla oku

Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, kripto madenciliğinin enerji tüketimi için sorunlar yarattığı belirtilerek, "En iyi çözüm, Rusya'da kripto para madenciliği yasağı getirmektir" şeklinde konuşuldu. (Reuters)