Son on yılda Putin, Beyaz Saray'ın en rahatsız edici dikenlerinden biri haline geldi.Kremlin, Washington'a göre, Ukrayna'yı işgal etme tehdidi, silah yığınağı, siber saldırılar ve seçimlere müdahale ile ABD'yi kızdırdı.

Çarşamba günü, Putin ve Biden, yıpranmış bağlar, Batı'nın Moskova üzerindeki artan baskısı ve Rusya'nın iç muhalefet üzerindeki genişleyen baskısı arasında ilk zirveleri için Cenevre'de tekrar bir araya geliyor.

PUTİN: İLERLEME BEKLEMİYORUM

Ancak Putin, dikenlere sert tepkileriyle bilinmesine rağmen, Biden hakkında temkinli, neredeyse gurur verici bir iyimserlikle konuşmayı tercih ediyor.Cuma günü bir NBC muhabirinin "katil" olmakla ilgili sorusuna gülerek, "Görevim boyunca her türlü açıdan ve her türlü alandan her türlü bahaneyle saldırılara alıştım" dedi.

Bir hafta önce Putin, Biden'ın “deneyimli bir adam olduğunu umuyorum, çok dengeli, çok doğru. Görüşmemizin olumlu yönde olmasını temenni ediyorum” dedi.

Rusya lideri Vladimir Putin’i “paranoyak” ve “katil” olarak nitelendiren ABD Başkanı Joe Bidengibi, 1999'dan beri dört ABD başkanıyla görüşen Putin de zirveden beklentilerini düşük tutuyor.Putin, ‘’Rus-ABD ilişkilerinde herhangi bir ilerleme beklemiyorum, sonuçlarla hepimizi şaşkına çevirecek hiçbir şey beklemiyorum” dedi.

‘’BİDEN’IN HANDİKAPI YOLSUZLUK İDDİALARI’’

Ukrayna açık ara en büyük çekişme noktası.Mart ve Nisan başında Putin, ilhak edilen Kırım'da ve Rusya'nın Ukrayna sınırında ve Rusya yanlısı iki ayrılıkçı bölgesinde on binlerce asker topladı.Biden 13 Nisan'da Putin'i arayarak gerilimi düşürmesini ve Cenevre'de Rus liderine görüşmeyi teklif edene kadar bir süre için bir savaş yakın görünüyordu.

Eski bir Rus milletvekili olan muhalefet lideri GennadyGudkov, El Cezire'ye verdiği demeçte, "Biden'ın Putin ile görüşmesi tek bir soruyu çözecek - gerçek bir savaşa nasıl izin verilmeyeceği" dedi.Ancak Moskova merkezli Siyasi Enformasyon Merkezi'nin Başkanı AlexeyMukhin, "Joe Biden, oğluyla ilgili belirli yolsuzluk koşulları nedeniyle Ukrayna konusunu ileri sürmeyecek" dedi. 

KUZEY KUTBU ÜZERİNDEKİ PLANLAR

Mukhin, iki uzak bölgenin – Kuzey Kutbu ve Suriye – olası işbirliği alanları olarak müzakerelere hakim olacağını düşünüyor.

Önümüzdeki iki yıl içinde Moskova, eriyen buzun Süveyş Kanalı ve Malacca Boğazı ile rekabet edebilecek yeni deniz yolları açtığı bölgeyi sınırlayan Arktik Milletler Konseyi'nin dönem başkanlığını elinde tutuyor.

Batı'nın Kırım'a yönelik yaptırımları, Rusya'nın Katar'ın kanıtlanmış rezervlerini aşan 90 milyar varile kadar petrol ve doğal gaz rezervi içeren Kuzey Kutbu’ndan payını alması için gereken açık deniz sondaj teknolojilerinin ihracatının yasaklanmasını içeriyordu.

Bu arada Moskova, altı ay süren gecelere ve dokuz ay süren kışlara rağmen Kuzey Kutbu'ndaki askeri varlığını artırıyor çünkü bölge, Rusya'dan Kuzey Amerika'ya balistik füzeler için en kısa yolu sağlıyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Mayıs ayı ortasında yaptığı açıklamada, "Kuzey Kutbu'ndaki son askeri faaliyetlerden bazılarıyla ilgili endişelerimiz var" dedi.

‘PUTİN ESAD’I FEDA EDECEK’

Suriye ile ilgili olarak, Moskova, Başkan Beşar Esad'ı kurtarmak için yaptığı askeri müdahaleyle dünyayı hayrete düşürdü ve Washington, yalnızca Moskova ile işbirliğinin çatışmayı çözmeye yardımcı olacağını anlıyor.

Bazı analistler, Batı'nın Moskova'nın savaştan zarar gören ülkedeki yenilenen nüfuzuna zararvermemeyi garanti etmesi halinde Putin'in Esad'ı feda edeceğinden eminler.

Chatham House Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü LinaKhatib, 9 Haziran'da ForeignPolicy dergisinde, "Rusya büyük olasılıkla Esad'ın başkanlığını feda etmeyi kabul edecek, ancak bu sadece Suriye'de bir dereceye kadar nüfuzunu sürdürmek karşılığında" dedi.

(Al Jazeera)