Gezegen, yıldızın yaşamı sürdürmek için ne çok soğuk ne de çok sıcak olduğu "yaşanabilir bölgesinde" tespit edildi.Çalışma, Royal Astronomical Society'nin aylık duyurularında yayınlandı.Çalışmayı yöneten University College London'dan Prof. Jay Farihi, gözlemin gökbilimciler için tamamen yeni olduğunu söyledi.

BBC News'e verdiği demeçte, "Bu, bir beyaz cücenin yaşanabilir bölgesinde ilk kez bir şey görüldü. Bu nedenle, yörüngesinde başka bir dünyada yaşam olasılığı var" dedi.

‘HAREKETLERİ ÜRKÜTÜCÜYDÜ’

Çok büyük yıldızlar öldüklerinde kara deliklere dönüşürken, bizim Güneşimiz gibi daha küçük olanlar beyaz cüceler dış katmanlarını kaybetmiş yıldızlara dönüşürler.Genellikle bir gezegen büyüklüğündedirler ve ilk oluştuklarında mavimsi beyaz bir ışık yayarlar.

Araştırma ekibi, gezegenin varlığına dair doğrudan bir kanıta sahip değil. Ancak beyaz cücenin yaşanabilir bölgesi etrafında dönen Ay boyutundaki 65 yapının hareketleri, gezegenin orada olduğunu gösteriyor. Yapıların birbirlerine göre uzaklıkları değişmez, bu da yakındaki bir gezegenin yerçekiminin etkisi altında olduklarını düşündürür.Prof.Farihi, "Takım için bir şok oldu. Hareket o kadar ürkütücüydü ki, bu şeyleri uyduramazsınız" dedi. (BBC)