Corona virüs, adaletsiz bir aşı dağılımının ortasında hala şiddetle devam ederken, 193 BM ülkesinin yaklaşık üçte biri toplantıya video göndermeyi planlıyor, ancak geri kalanın başkanları, başbakanları ve dışişleri bakanları görüşmelerin yapılacağı ABD'ye seyahat edecek.

‘’EŞİTSİZLİĞİN DRAMATİKLİĞİ…’’

ABD, BM Genel Kurulu'nun virüsü "yayıcı bir olay" olmasını engellemek amacıyla liderleri New York'a gelmekten caydırmaya çalıştı, ancak Başkan Joe Biden göreve başladığından bu yana ilk BM ziyareti olarak meclise şahsen hitap edecek. BM onur sistemi olarak adlandırılan bir sistem, toplantı salonuna giren herkesin aşı olduklarını etkili bir şekilde beyan ettiği, ancak kanıt göstermeleri gerekmediği anlamına gelir.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Reuters'e verdiği demeçte, seyahat eden kaç diplomatın aşılanmış olabileceği konusundaki tartışmaların "aşılamayla ilgili olarak eşitsizliğin ne kadar dramatik olduğunu" gösterdiğini söyledi. Guterres, gelecek yılın ilk yarısına kadar dünyanın yüzde 70'ini aşılayacak küresel bir plan için bastırıyor.

BM elçisi Linda Thomas-Greenfield, Biden'ın "en önemli önceliklerimizle konuşacağını: Covid-19 salgınını sona erdirmek, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve insan haklarını, demokrasiyi ve uluslararası kurallara dayalı düzeni savunmak" dedi.

Reuters