Middle East Eye’dan Ragıp Soylu’ya konuşan Ukraynalı bir yetkili, "Yükün varış yeri, tedarikçi ve alıcılar arasında müzakere edildi ve bunlar tamamen ticari faaliyetler. Nereye gideceğine biz karar vermiyoruz. Bu bir serbest piyasa" dedi ve BM'nin Dünya Gıda Programı'nın doğrudan Ukrayna tahılını küresel güneye ve kıtlık çeken ülkelere ihraç edilecek şekilde tedarik edeceğini söyledi.

Ukrayna rıhtımlarında bekleyen 18 gemiden 12'si ve Ukrayna dışındaki dört gemi şimdiye kadar 379 bin ton mısır, 6 bin ton ayçiçek yağı, 3 bin ton ayçiçeği tohumu, 11 bin ton soya ve 50 bin 300 ton ayçiçeği taşıdı.

‘ÖNCELİK ONLARA VERİLDİ’

Kanada'daki Carleton Üniversitesi'nden Yevgeniya Gaber, "Birçok şey, limanlarda hangi gemilere, hangi bayraklar altında ve hangi sözleşmelerle ilerlendiğine bağlı. Öncelik onlara verildi. İkincisi, teknik bir evrak hazırlama meselesi. Orada beş ay kaldıktan sonra, bunların geçerli olduğundan ve gemilerin kadrolu olduğundan emin olmamız gerekiyor. Bu, o gemilerin tüm teşkilat meselesini de etkiliyor" dedi.

Savaşın başlangıcında dünyanın her yerinden 2 bin denizci Ukrayna limanlarında mahsur kaldı. Bu sayının şimdi 450'nin altında olduğuna inanılıyor. Gaber, güvenlik düzenlemeleri nedeniyle Rusya'nın Türkiye'ye taşınan kargoya saldırmayacağına dair bir beklenti olduğu için Ukrayna'dan çıkan yeni gemilerin çoğunun Türkiye'ye yöneldiğini söyledi.

‘KULLANMAK İÇİN ALMIYORLAR’

Gaber, İngiltere, İrlanda ve İtalya gibi küresel alıcıların çoğunun ithal edilen tahılı yeniden sattığını ve bunun daha yoksul ülkelere gidebileceği anlamına geldiğini söyledi. Gaber, "Örneğin Türkiye söz konusu olduğunda, Türkiye'nin Ukrayna'da satın aldığı tahılın çoğu iç tüketim için değil, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine yeniden ihracat için" diye ekledi. (Middle East Eye)