Çağrılar, her iki taraf da birbirini bölgeyi bombalamakla suçlarken, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan sahadaki güvenlik konusunda artan endişelerin ortasında geldi. Mart ayından bu yana Rus kontrolünde olan fabrikayı Ukraynalı işçiler işletiyor.

ERDOĞAN ‘YENİ ÇERNOBİL’ DİYOR

BM Genel Sekreteri António Guterres, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenski ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Perşembe günü Lviv'de görüştükten sonra alarm verdi. Guterres, "Zaporijya’ya herhangi bir potansiyel zarar intihardır" diye uyardı. Ukrayna cumhurbaşkanı, BM'yi Avrupa'nın en büyüğü olan nükleer santralin silahsızlandırılmasını sağlamaya çağırdı. Guterres, tesisin herhangi bir askeri operasyonun parçası olarak kullanılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler şefinin endişelerini yineledi ve gazetecilere tesiste patlak veren "yeni bir Çernobil felaketi" tehlikesinden endişe duyduğunu söyledi. Moskova, tesisi bir ordu üssüne dönüştürmekle suçlanırken, üç lider de Rusları bölgeyi mümkün olan en kısa sürede silahsızlandırmaya çağırıyor.

SANTRAL PERSONELİ UYARDI

Ancak Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Departmanı Müdür Yardımcısı Ivan Nechayev çağrıyı reddederek "Onların uygulanması tesisi daha da savunmasız hale getirecek" dedi.

Çağrılar, Rus yönetimindeki tesiste çalışan Ukraynalı personelin, son iki hafta içinde tesisin "sürekli askeri saldırıların hedefi" haline geldiğini söyleyerek tesiste potansiyel bir nükleer felaket konusunda uyarması üzerine geldi. Personel, Ukraynaca yayınladığı bir Telegram gönderisinde, "Olanlar korkunç, sağduyu ve ahlakın ötesinde" diye yazdı.

Santrali Ukrayna ulusal şebekesine bağlayan dört güç kaynağı hattından üçü bombardıman nedeniyle hasar gördü ve Ukrayna'nın nükleer düzenleyicisi, güç kaynağının tamamen kesilmesinin "nükleer yakıtın erimeye başlayacağı ve radyoaktif maddelerin çevreye salınmasına neden olacağı" anlamına geleceği konusunda uyardı. (BBC)