Polonya sınır muhafızı, bariyerin iki ülke tarafından paylaşılan sınırın neredeyse yarısı olan 186 kilometre uzunluğunda olacağını, 5,5 metreye ulaşacağını ve 353 milyon euroyamal olacağını söyledi. Duvar, hareket detektörleri ve termal kameralarla donatılacak.

Polonya, Belarus lideri Alexander Lukaşenko’yu, Ortadoğu'dan Minsk'e insan hareketini organize ederek ve Brüksel'in otoriter liderine uyguladığı yaptırımların intikamını almak için AB'ye güvenli geçiş sözü vererek yeni bir mülteci krizini kasten kışkırtmakla suçladı.

Çoğunluğu Suriye, Irak ve Afganistan'dan gelen binlerce sığınmacı sınırı geçmeye çalışırken yakalandı ve Polonya sınır muhafızları tarafından şiddetli bir şekilde Belarus’a geri itildi ve yüzlerce aile iki ülke arasındaki ormanda mahsur kaldı.Polonya ile Belarus arasındaki sınır açmazının başlamasından bu yana en az 19 kişi öldü.

Polonya sınır muhafızından Twitter'dan yapılan açıklamada, "Polonya-Belarus sınırındaki bariyerin inşaatına başlandı. Sınır muhafızları tarihindeki en büyük inşaat yatırımı" denildi. Maliyet, bu yıl Polonya'nın göç departmanının toplam bütçesinin yaklaşık 10 katı.

‘HİÇBİR DUVAR GÖÇÜ DURDURMADI’

Haber, yardım görevlileri ve hayır kurumları arasında çatışmalardan ve açlıktan kaçan mültecilerin sığınma başvurusunda bulunamayacaklarından endişe duyan insan hakları endişelerini artırdı ve çevresel kaygılar da var. Polonya'da yaşayan mültecileri destekleyen Ocalenie Vakfı'nın bir sözcüsü, "Bu para, etkili ve insancıl bir göç, kabul ve sığınma politikası oluşturmak ve başlatmak için kullanılabilir. Dünya tarihinde hiçbir duvar göçü durdurmadı” dedi. 

Azınlık Hakları Grubu'ndan ve sınırdaki durumu izleyen Polonyalı bir STK ağı olan GrupaGranica'nın bir üyesi olan AnnaAlboth, “Duvarlar bölüyor, koruyor. Polonya-Belarus sınırına böyle bir duvar inşa etme kararı sadece kanunsuz değil, aynı zamanda Polonya'nın en zengin doğal yerlerinden birinde ve tüm Avrupa'da çevreye geri dönüşü olmayan bir zarar verme riskini de beraberinde getiriyor” dedi. 

Bir sınır muhafız sözcüsü AnnaMichalska, Polonya'nın PAP haber ajansına “niyetin hasarın mümkün olduğunca küçük olması” olduğunu söyleyerek, “Ağaç kesimi gereken minimum ile sınırlı olacak. Duvarın kendisi sınır yolu boyunca inşa edilecek” dedi. (Guardian)