Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Konseyi'nin iki saatlik toplantısının ardından planlarını iptal ettiğini ve Washington'da kalacağını söyledi. Beyaz Saray, Biden'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rus yığınağı hakkında telefonda konuştuğunu söyledi.

‘DURUMLAR ÇOK CİDDİ’

Rusya'nın tatbikatlarını uzatma hamlesi, Rusya'nın Ukrayna sınırı boyunca asker konuşlandırması nedeniyle haftalardır yıpranmakta olan sinirleri sarstı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, hareketin kendisini yalnızca Rusya'nın işgalin eşiğinde olduğu konusunda daha fazla endişelendirdiğini söyledi. 

ABD merkezli uydu görüntü şirketi Maxar, Ukrayna sınırından 15 kilometre kadar kısa bir mesafede ormanlarda, çiftliklerde ve endüstriyel alanlarda Rus askeri birimlerinin konuşlandırıldığını bildirdi. Şirket, "Yakın zamana kadar, konuşlandırmaların çoğu öncelikle mevcut askeri garnizonlarda ve eğitim alanlarında veya yakınında konumlandırılmıştı" dedi. 

Blinken CNN'e "Gördüğümüz her şey bunun çok ciddi olduğunu gösteriyor" dedi ve Moskova'nın işgal etmesi durumunda Batı'nın eşit derecede hazırlıklı olduğunu da sözlerine ekledi. Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile planladığı görüşmenin, Moskova işgali başlatmadığı sürece bu hafta devam edeceğini söyledi.

NATO, Rusya'nın Belarus’taki birlikleri Ukrayna'ya saldırmak için işgal gücünün bir parçası olarak kullanabileceğini söyledi. Moskova bu iddiayı reddediyor.Çekya Başbakanı PetrFiala bir televizyon röportajında, "Avrupa'nın, kısa bir süre önce hayal bile edilemeyecek bir şey olan savaştan bir adım uzakta olduğunu söylemek abartı olmaz" dedi.

GENİŞ KAPSAMLI YAPTIRIMLAR

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Batı'nın sürekli gündemde olan işgaliddialarının kışkırtıcı olduğunu ve olumsuz sonuçlara yol açabileceğini söyledi. Rusya, Batı'nın kriz sırasında Doğu Avrupa'ya NATO takviyesi göndererek gerilimi artırdığını söyledi. Batılı ülkeler, bir işgal durumunda Rus şirketlerine ve şahıslarına karşı geniş kapsamlı olacağını söyledikleri yaptırımlar hazırlıyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson BBC'ye verdiği demeçte, bu tür önlemlerin Rus işletmelerinin dolar ve sterline erişimi üzerindeki kısıtlamaları içerebileceğini söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Alman yayıncı ARD'ye, Rusya'nın "prensipte uluslararası finans piyasalarından kopacağını" ve Avrupa'nın başlıca ihracatlarından kesileceğini söyledi. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Batı'nın hazırladığı yaptırımların en azından bir kısmını uygulama zamanının geldiğini söyledi. Kuleba, "Rusya hemen durdurulmalı. Olayların nasıl geliştiğini görüyoruz" dedi. Biden yönetimi, yaptırım silahı çok erken kullanılırsa caydırıcı etkilerinin kaybolacağını söyleyerek şimdiye kadar bu konuda harekete geçmeyi reddetti.

GERİLİMİN ODAK NOKTASI

Son günlerdeki gerilimlerin odak noktası, Rusya'nın Ukrayna'dan Kırım'ı ilhak ettiği aynı yıl olan 2014'te Rus destekli isyancıların ele geçirdiği doğu Ukrayna'da oldu. Doğudaki çatışmalarda 14 binden fazla kişi öldü.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ülkenin doğu kesiminde acil ateşkes çağrısında bulundu. Pazar günü, ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen doğu Donbas bölgesindeki Donetsk şehrinin merkezinde patlamalar duyuldu. 

TASS haber ajansı, Rusya'nın Rostov bölgesindeki yetkililerden alıntı yaparak, Donetsk ve yakınlardaki Luhansk'tan 30 binden fazla insanın son 24 saat içinde Rusya sınırını geçtiğini söyledi. Ayrılıkçılar, Ukrayna'nın saldırmayı planladığını söyleyerek sakinleri tahliye etmeye başladı. Ayrılıkçı bölgelerden biri olan Luhansk'taki yerel askeri güçler yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun bombardımanında iki sivilin öldüğünü ve beş binanın hasar gördüğünü söyledi.

Doğu Ukrayna'da yeniden başlayan çatışmalar, Rusya birliklerinin birkaç hafta boyunca ülkenin kuzeyi, doğusu ve güneyine yığılmasının ardından geldi. Batılı güçler, en az 150 bin Rus askerinin şu anda Ukrayna sınırları yakınında olduğunu tahmin ediyor. (Reuters)