İngiltere merkezli The Times gazetesi, Johnson'ın, Muhafazakar arkadaşlarını, zor durumdaki başbakana sırt çeviren eski Maliye Bakanı Rishi Sunak dışında herhangi bir adaya oy vermeye çağırdığı bildiriliyor.

‘ONDAN NEFRET EDİYORLAR’

Geçtiğimiz gün yayınlanan haberde, Johnson'ın başbakan adaylarıyla özel görüşmeler yaptığını ve onları "Rishi dışında herkesi" desteklemeye çağırdığını iddia edildi.

İsimsiz bir kaynak, The Times'a şunları söyledi: "Bütün kabine Rishi'den nefret ediyor. Onu alaşağı ettiği için Sajid Javid’i suçlamıyorlar. Rishi'yi suçluyorlar. Bunu aylardır planladığını düşünüyorlar.”

Sunak, Sağlık Bakanı Sajid Javid'in istifasını sunmasından dakikalar sonra geçen Salı günü bakanlıktan istifa ettiğini duyurdu. Bu, düzinelerce bakanın ve hükümet yetkilisinin görevlerinden ayrılmasıyla bir tür domino etkisi yarattı ve sonunda Johnson'ın kendi çöküşüne neden oldu.

‘RUSYA’ İDDİASI

Başka bir Times kaynağı, başbakan olarak Sunak'ın seçilmesi halinde Rusya'ya karşı "yumuşak" davranacağı endişesini dile getirildi. Ancak eski bakanın müttefiklerinden biri gazetecilere verdiği demeçte, Sunak'ın bunu yapmayı planladığını reddetti.

Bu arada, Johnson'ın isimsiz bir müttefiki, çıkış tarafından Johnson'ın "Rishi dışında herkesi" istediğinin doğru olmadığını söyledi. Ancak kaynak, eski bakanın istifasına ve görevdeki son aylarında bir büyüme stratejisi sunamamasına bir kırgınlık duygusu olduğunu doğruladı.

KRİTİK İDDİA

Gazete ayrıca, eski muhafazakar parti liderinin, halefi olacak tüm adaylar arasında en çok Dışişleri Bakanı Liz Truss'u tercih ettiğini bildirdiğini iddia etti. Ancak kamuoyu önünde konuşan Johnson, hiçbir adayı desteklemeyeceğini veya liderlik yarışına hiçbir şekilde katılmayacağını söyledi.

2020'den 5 Temmuz'a kadar Johnson hükümetinde Maliye Bakanı olarak görev yapan Sunak, Perşembe günü yapılan en son oylama turunda Truss da dahil olmak üzere kalan diğer dört adayın önüne geçti. (RT)