Dünya ekonomisi için dönüm noktası niteliği taşıyan hamle, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), ülkelerin her birini küresel vergi sistemini radikal bir şekilde yeniden şekillendirmek için iki aşamalı bir planı taahhüt eden bir bildiri yayınladı.

Geçen ay Londra'da G7 arasında bir anlaşmaya dayanan son atılım, Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya dahil olmak üzere dünyanın en büyük ekonomilerinden G20 grubundaki tüm ülkeleri bir araya getiriyor.

VERGİ CENNETLERİ DE İMZALADI

Cayman Adaları ve Cebelitarık da dahil olmak üzere, genellikle vergi cenneti olarak kabul edilen düşük veya sıfır kurumlar vergisi oranlarına sahip çeşitli yargı bölgeleri anlaşmanın imzacıları arasındaydı. 

150 MİLYARLIK ARTIŞ BEKLENİYOR

Anlaşmanın ilkesi, çok uluslu şirketlerin faaliyet gösterdikleri her ülkede en az yüzde 15 vergi ödemek zorunda kalacak olmalarıdır. Anlaşmada ayrıca, imzacı ülkelerin, teknoloji devleri ve diğer çok uluslu şirketler tarafından kârlarının vergi cennetlerine kaydırılmasının önlenmesine yönelik planlar da yer alıyor. 

OECD, kâr değişimini azaltarak 100 milyar dolardan fazla bir gelir elde edilmesinin beklendiğini söyledi. Küresel asgari vergi oranından yaklaşık 150 milyar dolar artması bekleniyor.

Duyuru, önümüzdeki ay Venedik'te yapılacak G20 toplantılarında maliye bakanları arasında yapılması beklenen ve nihai bir küresel anlaşmanın Ekim ayına kadar kabul edilmesi ve 2023'te uygulanması hedeflenen vergi reformlarına ilişkin müzakerelerin öncesinde geldi.

OECD genel sekreteri Mathias Cormann, "Yıllarca süren yoğun çalışma ve müzakerelerin ardından, bu tarihi paket, büyük çok uluslu şirketlerin her yerde adil vergi paylarını ödemelerini sağlayacak" dedi.
(Guardian)