Zambiya’nın Kabwe kentinde 1904 yılında kurulan bir kurşun madeni, şimdilerde tehlike saçıyor. 

Bilim adamları, toprak kilogram başına 400 mg'dan fazla kurşuna sahipse tehlikeli olarak değerlendirilir. Çevresel bir oluşum olan Pure Earth tarafından 2014 yılında yapılan analize göre, eski madenin yakınındaki üç ilçede toprak, bunun neredeyse 15 katını içeriyor.
Oluşumun Başkanı Richard Fuller, "Kabwe şimdiye kadar bulunduğum en zehirli yer" diyor.

MADEN ÇALIŞANLARI ENDİŞELİ

Kurşuna uzun süre maruz kalmak vücudun sinir ve dolaşım sistemini bozarak beyne ve diğer organlara zarar verir. Düşük, havale, koma ve ölüm oranları ile de ilişkilidir. 

Madenci Bay Tembo, zayıf görüşünün ve ağrılı uzuvlarının kurşun zehirlenmesinden kaynaklandığına inanıyor. Ancak asıl endişesi dört torunu, özellikle de iki yaşındaki çocuğu. Tembo, çoğunu kastederek “Annesine toprağı yemesine izin vermemesini söylüyorum ama çocuklar
yapacaklarını yapıyor” diyor. Çocukların zehirli tozları solumaları ve yutmaları çok yüksek bir ihtimaldir ve bedenleri, davranış sorunları, öğrenme güçlükleri ve düşük iq'ler gibi potansiyel etkilerine karşı daha hassastır. 

Kabwe nüfusunun dörtte üçünün kanlarında desilitre başına beş mikrogramdan fazla kurşuna sahip olduğu tahmin ediliyor. Bilim adamları bu rakamın çok yüksek olduğunu düşünüyor.

SORUŞTURMA AÇILDI AMA BAKACAK MAHKEME YOK

Kabwe'deki kirlilik bir skandal ama yine de sorumluluğun kime ait olduğu uzun süredir tartışılıyor. Ekim ayında, Güney Afrikalı bir hukuk firması olan Mbuyisa Moleele Attorneys, bir İngiliz firmasının yardımıyla, Kabwe'de potansiyel olarak 100 binden fazla çocuk ve üreme
çağındaki kadın adına toplu bir dava açtığını duyurdu. Dava yıllar alabilir. 
Davacıların avukatları, önce bir Güney Afrika mahkemesini davayı ele almaya ikna etmeli, ancak o zaman duruşmalara başlanabilir. Bu arada Kabwe'deki çocuklar toz içinde oynamaya devam edecekler.

(Economist)
Çeviri: İsmail Cömert