Binlerce kişi, mahkemenin ülke çapında kürtajı yasallaştıran 1973 tarihli Roe v. Wade kararını bozmaya hazır olduğunu öne süren bir ABD Yüksek Mahkemesi görüşünün taslağının halka sızdırılmasından günler sonra Chicago, Atlanta, Houston ve diğer eyaletlerde toplandı. Yaklaşık 50 yıllık kürtaj korumalarının ortasında gelen taslak, önümüzdeki haftalarda karar kesinleşmeden önce değişebilir.

Courts Matter Illinois Başkanı Carole Levin miting sırasında WMAQ-TV'ye verdiği demeçte, "Bunca zamandan sonra insanların hala kadınların neler yapabileceğini ve kişisel sağlık kararlarımızı alma haklarımızı kontrol etmek istediğini düşünmek gerçekten çok çirkin" dedi. Illinois Valisi J.B. Pritzker mitinge katıldı ve Illinois'deki üreme haklarını koruma sözü verdi.

‘KİLİSE YA DA DEVLET DEĞİL…’

Ülkenin başkentinde, kürtaj hakları protestocuları Yüksek Mahkeme'nin önünde durdu ve kürtajın bir insan hakkı olduğunu veya "Kararı İptal Et" yazılı pankartlar taşıdı. Kürtaja karşı çıkan protestocular caddenin karşısında gösteri yaptı. Atlanta'da göstericiler, şehrin merkezinde yürürken kürtaj hakları lehine pankartlar taşıdı ve "Kilise ya da devlet değil, kadınlar kendi kaderine karar vermeli" diye slogan attılar.

Teksas’ta binlerce kişi, valiliğe aday olan Demokrat Beto O'Rourke tarafından yönetilen üreme hakları mitingine katıldı. Teksas, yüksek mahkeme ülke çapında kürtaj hakkını iptal ederse, tecavüz dahil hiçbir istisna bırakmadan kürtajı otomatik olarak yasaklayacak birkaç eyaletten biri. (AP)