Olaya karışanlara polis, “derhal dağılmaları yoksa tazyikli su kullanılacaktır” uyarısında bulundu. Ancak, orada bulunanlar polise saldırmaya devam etti ve birkaç uyarıdan sonra tazyikli su kullanıldı.

İLK KEZ DARBE MERMİSİ KULANILDI

Akşamın ilerleyen saatlerinde, polisin kalabalığı “darbe mermilerinin ateşleneceği” konusunda uyardığına dair haberler geldi. AEP veya plastik mermi olarak da bilinen darbe mermileri, Kuzey İrlanda dışında Birleşik Krallık'ın hiçbir yerinde kalabalık kontrol aracı olarak kullanılmamaktadır ve kullanımları insan hakları grupları tarafından kınanmıştır. Çarşamba
gecesi olaylarda polis tarafından altı plastik mermi ateşlendi.

‘’YAŞAMLAR SON BULMADAN BİTSİN’’

Adalet Bakanı Naomi Long, "iç karartıcı ve pervasız" olarak adlandırdığı sahnelerin ardından şiddete son verilmesi için yeni bir çağrı yaptı. Naomi Long paylaştığı tweette, “Bu sefer milliyetçi gençlerden polise daha fazla saldırı. Bu gece etrafta şiddet görmek tamamen pervasız ve iç karartıcı. 

Yaşamlar yitirilmeden önce bunun artık sona ermesi gerekiyor" şeklinde yazdı.

ABD’DEN ‘SAKİNLİK’ ÇAĞRISI

Daha önce, İngiltere başbakanı ve İrlanda başbakanı, Kuzey İrlanda'da günler süren huzursuzluktan sonra ortak bir sükunet çağrısı yaptı. Boris Johnson ve Micheál Martin, Perşembe günü şiddetli çatışmalar hakkında telefonda konuşmuştu. 

İrlanda hükümeti yaptığı açıklamada, iki liderin şiddetin kabul edilemez olduğunu vurguladığını söyledi. ABD'deki Biden yönetimi de Kuzey İrlanda'da sakinlik çağrısında bulundu ve Brexit protokolüne verdiği desteği dile getirdi.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)