Güney Kore Ordusu’ndan yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin füzeyi doğu kıyısından denize doğru ateşlediğini ve Pyongyang'ın ABD ve Güney Kore'yi diplomatik görüşmeleri yeniden başlatmak için silah programlarındaki "çifte standartlarını" kaldırmaya çağırdığını söyledi. 

Kuzey Kore, ABD yaptırımlarının hafifletilmesi karşılığında nükleer ve balistik füze cephaneliklerini dağıtmayı amaçlayan müzakerelerin çıkmaza girdiği bir ortamda silah sistemlerini istikrarlı bir şekilde geliştiriyor.

SESTEN 5 KAT HIZLI

Dik yörüngelere dönmeden önce uzaya uçan balistik füzelerin aksine, hipersonik silahlar daha düşük irtifalardaki hedeflere doğru uçar ve ses hızının beş katından fazlasına veya saatte yaklaşık 6 bin 200 kilometreye ulaşabilir.

Güney Kore’nin Genelkurmay Başkanlarının yaptığı açıklamada, Kuzey'in hipersonik füzesinin, tespit edilen hız ve diğer verilerle değerlendirilen gelişimin erken bir aşamasında olduğunu ve savaşta konuşlandırılabilmesi "önemli bir zaman" alacağı belirtildi.

'STRATEJİK SİLAH'

KCNA, silah sisteminin geliştirilmesinin Kuzey Kore'nin savunma yeteneklerini artırdığını belirterek, hipersonik füzeyi "stratejik silah" olarak nitelendirdi.

Rapora göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un lansmanı denetlemedi. Raporda, "İlk test lansmanında, ulusal savunma bilim adamları, füzenin seyir kontrolünü ve istikrarını doğruladı" denildi ve Hwasong-8 olarak adlandırılan füzenin teknik hedeflerine ulaştığını söylendi.

Kaynak: Reuters