Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi ve ülkenin iktidar partisinde üst düzey bir yetkili olan Kim Yo Jong, nükleer cephaneliğinden vazgeçmesi karşılığında Seul'den gelen ekonomik yardım teklifini reddetti ve bu fikri "saçma bir rüya" olarak nitelendirdi.

ZEHİR ZEMBEREK SÖZLER

Kim, devlet medyası tarafından yayınlanan yorumlarda Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'u ateşli bir şekilde kınadı kendisi için “cüretkar” bir plan önerdi. Kim, “Söyleyecek daha iyi bir şeyi olmadığı için saçma sapan konuşmaktansa, ağzını kapaması imajı için daha uygun olurdu. Bunu bugün söylüyorum çünkü Güney Kore bunu duymak için çok hevesli görünüyor" dedi. 

Kim, Kurtuluş Günü konuşmasında, liderin komünizm hakkında olumsuz yorumlarına atıfta bulunarak Yoon'u "sistemler arası çatışmayı kışkırtmakla" suçlamaya devam etti ve Yoon'un teklifinin sadece eski Başkan Lee Myung-bak'ın iki arasındaki görev süresi boyunca yaptığı bir önerinin tekrarı olduğu konusunda ısrar etti. 

GÖZ DOLDURAN ‘TEKLİF’

Yoon'a göre, Seul'ün teklifi, Kuzey Kore'nin elektrik şebekesini ve dağıtım altyapısını geliştirmek için “büyük ölçekli” gıda yardımı ve finansmanının yanı sıra ticareti kolaylaştırmak için limanları ve havaalanlarını modernize etme projelerini içeriyordu. Güney Kore'nin Kuzey'deki tarımsal üretim ve sağlık hizmetlerine de yardımcı olabileceğini söyleyerek, bu alanlarda “uluslararası yatırım ve finansal destek” sözü verdi. (RT)