Corona virüs pandemisi, sığınanların sayısını yavaşlatmadan önce, Başkan Kim kontrolleri arttırdı ve Çin'e sınırın kendi tarafında da önlemleri sıkılaştırması için baskı yaptı.

‘DEVLETİN UMRUNDA DEĞİL’

Güney Kore'nin Kuzey Kore ile ilişkileri yürüten Birleşme Bakanlığı’na göre, bu yıl Nisan-Haziran ayları arasında Güney Kore'ye yalnızca iki Kuzey Koreli sığınmacı girdi. Bu, tek bir çeyrekte şimdiye kadarki en az sayı. Aktivistler, tipik bir çeyrekte birkaç yüz kişinin iltica edebileceğini söylüyor.

Kuzey Kore'de firarilerin ayrılmasına yardımcı olmak için bir "komisyoncu" olarak çalışan Ha Jin-woo, 2013'te kaçmadan önce, "Kim Jng-un kaçan tüm Kuzey Korelileri koşulsuz olarak engelledi" dedi. 

Kim'in 2011'de babası Kim Jong Il'in ölümü üzerine lider hale gelmesinden sonra Güney Kore'de yeni bir hayat arayanlar arasında, bazıları yeni liderin halkın yaşamını iyileştirmek için çok az şey yaptığını söylüyor. Ha, "İnsanlar bu günlerde yaşamanın çok zor olduğunu söylüyor çünkü hükümet insanlardan giderek daha fazla şey alıyor ve açlıktan ölen daha fazla insan var" dedi.

© Güney Kore'nin Kuzey Kore ile ilişkileri yürüten Birleşme eski Bakanı Kim Yeon-chul

DEĞİŞİKLİKLER YARAMIYOR

Birleşme bakanlığı tarafından yayınlanan bir rapora göre, Kim, özel sektörün son 10 yılda Kuzey Kore'nin en büyük ekonomik aktörü olmasına izin verdi. 

Bakanlık, gayri safi yurtiçi hasıladaki ilk artışın ve geçim kaynaklarının Kim'in nükleer silah peşinde koşmasına uygulanan uluslararası yaptırımlarla baltalandığını söylerken, bir BM araştırmacısı, kendi kendine uygulanan pandemi karşıtı sınır kontrollerinin savunmasız Kuzey Koreliler arasında açlığa neden olma riskini taşıdığını söyledi.

Tarzdaki değişiklikler sistemik reformlara dönüşmedi ve Kim, yabancı medya gibi diğer alanlardaki baskıları denetledi. 2014'te Kuzey Kore'den ayrılan ve sadece soyadıyla tanımlanmasını isteyen 23 yaşındaki bir sığınmacı olan Park, "Kim Jong Un'un yönetiminde okulda daha disiplinli hissettim. Örneğin, okul üniformaları ve saçlar konusunda daha çok sert davrandı. Güney Kore filmlerini veya müziğini daha katı bir şekilde yasakladılar" dedi. 

Reuters