Hasadın sona ermesiyle birlikte uluslararası gözlemciler, Kuzey Kore'nin gıda ve ekonomik durumunun tehlikede olduğunu, ticareti artırdığına ve Çin üzerinden büyük insani yardım sevkiyatları aldığına dair işaretler olduğunu söylüyor.

GÜNEY KORE MECLİSİNİN ANA KONUSU

Güney Kore istihbarat teşkilatı, kapalı kapılar ardında yapılan bir meclis oturumunda, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un brifingdeki milletvekillerine göre, her pirinç tanesinin güvence altına alınması ve çiftçiliğe yönelik tüm çabanın gösterilmesi çağrısında bulunan emirler verdiğini söyledi.

Yine de ajans, daha güneşli hava nedeniyle bu hasadın geçen yıla göre daha iyi olabileceğini değerlendirdi ve milletvekilleri gazetecilere verdiği demeçte, Kuzey Kore'nin Çin ve Rusya sınırını önümüzdeki aylarda yeniden açmak için adımlar attığını söyledi.

PARA BASMAK İÇİN MÜREKKEP YOK

Kuzey Kore'deki kimliği belirsiz kaynaklara atıfta bulunan çeşitli medyaya göre, merkez bankası Kuzey Kore banknot sıkıntısı nedeniyle yaklaşık 1 dolar değerinde para kuponları basıyor.

Kuzey Koreli sığınmacılar tarafından işletilen Japonya merkezli bir web sitesi olan Rimjin- gang, kuponların en azından Ağustos ayından bu yana dolaşımda olduğunu, bunun bir nedeni de resmi para birimi için kağıt ve mürekkebin artık Çin'den gelmediğini bildirdi.

‘KUĞU YETİŞTİRİN’ ÖNERİSİ

Ayrıca, Kuzey Kore devlet medyası, siyah kuğu etinin değerli bir besin kaynağı olarak tüketilmesini teşvik etti ve yeni geliştirilen endüstriyel ölçekte üremenin insanların yaşamlarını iyileştirmeye yardımcı olacağını söyledi. İktidar partisi gazetesi Rodong Sinmun, "Kara kuğu eti lezzetli ve tıbbi değeri var" dedi.

NK News'in bildirdiğine göre, süs kuşlarının yiyecek için yetiştirilmesine yönelik araştırmalar 2019'un başlarında başladı ve yetkililer okullara, fabrikalara ve işletmelere kendi kendine yeterliliği artırmak için balık ve diğer hayvanları yetiştirmelerini söyledi.

Reuters