Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, Kuzey Kore’nin balistik testlerine yeniden başlamasının "Japonya ve bölgede barışı ve güvenliği" tehdit ettiğini ve Tokyo'nun Kuzey Kore’nin askeri faaliyetlerinde Washington ve Seul ile yakın işbirliği yapacağını söyledi.

RUSYA’DAN DİYALOG ÇAĞRISI

Güney Kore Dışişleri Bakanı Chung Eui-yong, Seul'deki Rus mevkidaşı ile görüştükten sonra, "derin endişesini" dile getirdi ve Kuzey'i barış için taahhütlerini sürdürmeye çağırdı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore ile aradaki açmazın çözülmesi için diyaloğun hızlı bir şekilde yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

ÖLÇÜLÜ BİR PROVOKASYON

ABD Hint-Pasifik Komutanlığı Sözcüsü Kaptan Mike Kafka, "Bu deneme, Kuzey Kore’nin yasadışı silah programının komşularına ve uluslararası topluma yönelik oluşturduğu tehdidi vurguluyor" dedi. Kuzey Kore'nin, Amerikalıları yeniden müzakere masasına zorlamayı amaçlayan füze denemeleri ve diğer provokasyonlarla ABD’nin yeni yönetimlerini test etme geçmişi var.

Yine de bu denemeler, 2017'deki nükleer ve kıtalararası füze testlerine kıyasla ölçülü bir provokasyondu.

BİDEN’IN YANITI BELİRSİZ

Analistler, Kuzey Kore’nin görüşmelerde pazarlık gücü kazanmak için silah gösterilerini kademeli olarak artırmasını bekliyorlar. Kuzey Kore şimdiye kadar Biden yönetiminin uzlaşma çabalarını görmezden geldi ve Washington “düşmanca” politikalarından vazgeçmedikçe görüşmelere girmeyeceğini söyledi. Biden yönetiminin önümüzdeki haftalarda Kuzey Kore ile ilgili politika incelemesini tamamlamadan önce nasıl yanıt vereceği belirsiz. (AP)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com