Gazetede ayrıca, Güney Kore'nin modasını, saç stilini ve müziğini benimsemeye karşı yeni uyarılar vardı.

İDAM CEZASI VAR

Uyarılar, sert cezalarla her türlü yabancı etkiyi ortadan kaldırmayı amaçlayan kapsamlı yeni bir yasanın parçası.Yasayı ihlal ettiği tespit edilenler hapis ve hatta idamla karşı karşıya kalabilirler.

Rodong Sinmun gazetesi, Y kuşağını Güney Kore pop kültürünü takip etmenin tehlikeleri konusunda uyardı. Yazıda, "Burjuvazinin rengarenk tabelasının altına ideolojik ve kültürel sızma, silahlı düşmanlardan bile daha tehlikelidir" denildi. Pyongyang lehçesine dayalı Korecenin üstün olduğunu ve gençlerin onu doğru kullanması gerektiğini vurgulandı.

Kuzey Kore son zamanlarda Güney Kore argosunu ortadan kaldırmaya çalışıyor. Örneğin bir kadının kocasına "ağabey" anlamına gelen "oppa" diye hitap etmesi. Bu normalde bir erkek arkadaşa atıfta bulunmak için kullanılıyor.

RİSKLERE RAĞMEN YABANCI MEDYA TAKİP EDİLİYOR

Dış etki, Kuzey Kore'nin komünist rejimi için bir tehdit olarak görülüyor. New York Times'a göre, Kuzey Kore lideri kısa süre önce K-pop'u Kuzey Kore gençliğini yozlaştıran "kanser" olarak nitelendirdi.

Güney Kore, Amerika Birleşik Devletleri veya Japonya kaynaklı medyayla yakalanan herkes şimdi ölüm cezasıyla karşı karşıya. Onu izlerken yakalananlar 15 yıl hapis cezasına çarptırılıyor.Ancak risklere rağmen, Kuzey Kore’ye yabancı nüfuz sızmaya devam ediyor ve yasaklı medyayı getirmek için son derece karmaşık kaçakçılık çetelerinin faaliyet göstermeye devam ettiği bildiriliyor.

‘’KÜLTÜREL YÖNLER SİSTEMİ BOZABİLİR’’

Kuzey Kore Araştırmaları Üniversitesi'nde profesör olan Yang Moo-jin, Korea Herald'a, İsviçre'de eğitim gören Kim'in K-pop veya Batı kültürünün genç nesillere kolayca nüfuz edebileceğinin ve olumsuz bir etkiye sahip olabileceğinin farkında olduğunu söyledi ve "Bu kültürel yönlerin sisteme bir yük getirebileceğini biliyor. Bu yüzden Kim, onları ortadan kaldırarak gelecekte daha fazla sorun çıkmasını önlemeye çalışıyor" dedi. 
(BBC)