Devlet medyasına yaptığı açıklamada, Kim Jong Un'un ülkesinin silah geliştirmesinin ABD'den gelen düşmanca politikalar ve Güney Kore'de yarımadayı istikrarsızlaştıran askeri yığınak karşısında gerekli olduğunu söyledi.

Devlet haber ajansı KCNA'nın bir raporuna göre Kim, Savunma Geliştirme Fuarı'nda yaptığı konuşmada, Pyongyang'ın sadece kendini savunmak için ordusunu güçlendirdiğini, ancak savaş başlatmadığını söyledi.

Kim Jong Un, "Biz kimseyle savaşı tartışmıyoruz, aksine savaşın kendisini önlemek ve ulusal egemenliğin korunması için savaşın caydırıcılığını kelimenin tam anlamıyla artırmak için konuşuyoruz" diye ekledi.

İKİ KORE SİLAHLANMA YARIŞINDA

İki Kore, her iki tarafın da giderek daha gelişmiş kısa menzilli balistik füzeleri ve diğer donanımları test etmesiyle hızlanan bir silahlanma yarışında.

Güney Kore kısa süre önce denizaltından fırlatılan ilk balistik füzesini test etti, uçak gemileri de dahil olmak üzere büyük yeni silahlar inşa etmeyi planlıyor ve Amerikan yapımı F-35 uçakları satın aldı.

Kuzey Kore füze programını ilerletti ve analistler, nükleer bombalar için yakıt üretmek için kullanılan ana nükleer reaktöründe büyük bir genişleme başladığını söylüyorlar.

ABD, Kuzey Kore ile her an diplomatik görüşmeler yapmaya istekli olduğunu söylerken, Pyongyang, Washington yaptırımlar ve askeri faaliyetler gibi politikaları sürdürdüğü sürece diplomasiyle ilgilenmediğini söyledi.

'ABD’NİN SÖZLERİNE İNANMAK ZOR'

Kim, ayrıntıya girmeden, ‘’ABD'nin Kuzey Kore'ye karşı düşmanca duygular beslemediği yönündeki iddialarına, devam eden yanlış yargıları ve eylemleri karşısında inanmak zor" dedi.

Kim, Güney Kore'nin ordusunu güçlendirmeye yönelik "sınırsız ve tehlikeli" çabalarının Kore yarımadasındaki askeri dengeyi bozduğunu ve askeri istikrarsızlığı ve tehlikeyi artırdığını söyledi ve "Güney Kore, tehditlerimizi bastırmak gibi saçma bir bahaneyle, çeşitli vesilelerle askeri güçte bize üstünlük sağlama arzusunu açıkça dile getirdi" dedi. 

Reuters