Mektup, Aralık ayında hükümet yetkililerinin Çin'in insan hakları sicili nedeniyle 2022 Kış Olimpiyatları'nı boykot edeceğini ve ABD'li sporcuların rekabet etmek için Pekin'e seyahat etmekte serbest bırakacağını açıklayan ABD'nin hamlelerini eleştirdi. İngiltere, Avustralya ve Kanada da dahil olmak üzere diğer bazı ülkeler de o zamandan beri diplomatik boykot ilan etti.

Kuzey Kore’nin mektubunda, "ABD ve onun vasal güçleri, Olimpiyatlar’ın başarılı bir şekilde açılmasını önlemeyi amaçlıyor" denilerek, boykot açıklamalarını "Uluslararası Olimpiyat Tüzüğü'nün ruhuna hakaret” olarak nitelendirdi.

TEK BÜYÜK MÜTTEFİKİNE ‘BAĞIMLI’

Kuzey Kore, Güney Kore'deki 2018 Kış Olimpiyatları'na lider Kim Jong Un'un kız kardeşi Kim Yo Jong da dahil olmak üzere önceki bazı oyunlara üst düzey siyasi liderler gönderdi. O sırada Kuzey Kore'nin ikinci en yüksek yetkilisi olan Kim Yong Nam, 2008 Yaz Olimpiyatları için Pekin'i ziyaret etti.

Çin, 1961'de imzalanan bir anlaşmadan bu yana Kuzey Kore'nin tek büyük müttefiki olmaya devam ediyor. Pyongyang'ın nükleer silahları ve balistik füze programları sebebiyle uygulanan uluslararası yaptırımlar, ülkeyi ticaret ve diğer destek için Pekin'e hiç olmadığı kadar bağımlı hale getirdi.

KCNA haber ajansına göre mektupta, "Düşman güçlerin hamleleri ve dünya çapındaki salgın nedeniyle Olimpiyatlar’a katılamadık, ancak Çinli yoldaşları görkemli ve harika bir Olimpiyat düzenlemek için çalışmalarında tam olarak destekleyeceğiz" diye eklendi.