Buradaki şirketler, Norveç uluslararası yaptırımlara bazı istisnalar yapmış olsa bile, Rusya ile iş yapma bağımlılıklarını azaltmaya çalışıyor. Kirkenes sakinleri Rusya'ya vizesiz geçiş yapabilirken, Ruslar da bölgede çalışabilir. Kasabanın 3 bin 500 sakininin 400'ü Rus. Ayrıca yaklaşık 30 Ukraynalı var.

Kirkenes'i de içine alan Soer-Varanger Belediye Başkanı Lene Norum Bergeng, “24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra bölge sakinleri keder, öfke ve hayal kırıklığı hissetti. Gerçeküstü bir zaman oldu. Uzun yıllardır barış içinde yaşıyoruz ve şimdi komşumuz komşularından biriyle savaşa gidiyor. Hepimizi etkiledi" dedi.

Kirkenes'ten Rusya sınırı arabayla 15 dakika, Finlandiya sınırı ise 50 dakika uzaklıktadır. Norum Bergeng, "NATO'ya katılıp katılmama kararı Finlandiya'ya kalmış. İsterlerse hoş karşılarız o zaman. Norveç'in NATO'nun bir parçası olmasından çok memnunum" dedi.

RUSÇA TABELALAR İNDİRİLİYOR

Rusları karşılamak için onlarca yıl önce hem Norveççe hem de Rusça sokak tabelaları dikildi. Belediye başkanı, belediye meclisinin bunu tartışması için henüz yeterli imza olmamasına rağmen, Rusça tabelaları indirmek için bir dilekçenin dolaşımda olduğunu söyledi.

Reuters'in konuştuğu Rus sakinleri, işgalden önceki kadar hoş karşılandıklarını söyledi. 43 yaşındaki kaynakçı Gleb Karionov, Kimek tersanesindeki vardiyasına ara verdiği sırada, "Hiçbir sorun yaşamadım, kimse bana gelip 'hey, Rus' demedi" dedi. Benzer şekilde, Nisan ayında Kirkenes'e gelen Ukraynalı bir mülteci, tanıştığı Rusların kendisine "çok nazik" davrandığını söyledi.

Luhansk'ın doğu bölgesinden iki yaşındaki kızı Arena ile birlikte kaçan ve şimdi halasıyla birlikte yaşayan 27 yaşındaki Katerina Bezruk, "Saldırgan değiller. Biz de siyaset ve bu tür kışkırtıcı sorular hakkında konuşmamaya çalışıyoruz" dedi. (Reuters)